Psiholog kaže da je ovo najgore pitanje koje možete postaviti djeci za stolom

Novo izvješće otkriva da se dvije trećine roditelja žali da su im djeca nekomunikativna za stolom. Najveći problem imaju roditelji tinejdžera. Više od četvrtine (28 posto) osjeća stres zbog pokušaja razgovora sa svojom djecom za vrijeme obroka, dok bi 86 posto voljelo unijeti više energije, zabave i angažmana u svoje obiteljske večere.

Ipak, razvojni kognitivni neuroznanstvenik i psiholog, profesor Sam Wass, koji je bio uključen u studiju, vjeruje da svojoj djeci možda postavljamo sva pogrešna pitanja. Naime, roditelje frustriraju kratki odgovori na pitanje: "Kakav ti je bio dan?", a profesor Wass smatra da je upravo u tom pitanju problem. On predlaže postavljanje manje generičkih, izravnijih pitanja koja se nadovezuju na stvari koje vaše dijete raduju, poput: "Što tvoji prijatelji misle o tvojim novim cipelama/frizuri/školskoj torbi?"

"Postavljanje drugih ljudi kao fokusa razgovora također može učiniti da se tinejdžeri osjećaju opuštenije. Dijete možete upitati: 'Kakve je volje bio tvoj najbolji prijatelj danas i što mu se dogodilo u školi?' ili nešto konkretnije poput: 'Što je najbolje što ti se danas dogodilo?'", predlaže dr. Wass.

Gotovo polovica roditelja (48 posto) slaže se da postavljanje konkretnog pitanja pomaže izvući više informacija o danu njihove djece u školi.

Profesor Wass dodaje: "Kada smo svi umorni na kraju dana, upadamo u zamku jednosmjernih pitanja i odgovora. Razgovor za vrijeme večere može biti izazovan, ali dobro je zapamtiti da se ne radi uvijek o tome koja pitanja postavljate, već o tome kako ih postavljate."

Također kaže da djecu za razgovor mogu motivirati vanjski podražaji, odnosno pokretanje razgovora nakon zajedničke igre ili tijekom pripreme obroka.

"Početak nove školske godine može biti teško prijelazno razdoblje za roditelje. Navikli ste znati sve što se događa s vašom djecom, a onda je teško izvući više od nekoliko riječi od njih", zaključio je profesor, prenosi Mirror.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.