Psihologinja objasnila zašto djeca često favoriziraju jednog roditelja

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikada zapitali zašto djeca ponekad favoriziraju jednog roditelja? Ako ste mislili da je to zato što dijete mamu ili tatu voli više, mogli biste se iznenaditi jer je istina zapravo potpuno drugačija. Naime, djeca, a posebno ako su mlađa od pet godina, za zadovoljenje se svojih potreba oslanjaju na svoju obitelj. Favoriziranje jednog roditelja u odnosu na drugog nije osobne prirode, tvrde stručnjaci, nego se temelji isključivo na osnovnim obrascima preživljavanja.

Kako piše Tiny Beans, jednom kad dijete prepozna jednog roditelja kao ''dostupnijeg'' od drugog, nastoji se izboriti da tako i ostane jer je njegova potreba za brigom i čvrstom, stabilnom vezom u tom slučaju presudna. Dijete tako štiti i preferira odnos s jednim od roditelja jer mu se on pokazao konzistentnijim u pružanju rezultata. S tim se slaže i psihologinja Sarah Alperin.

''Favoriziranje jednog roditelja nema apsolutno nikakve veze s djetetovim nedostatkom ljubavi prema drugom roditelju. Ovo je isključivo oblik njegove sposobnosti da prepozna put manjeg otpora prema zadovoljavanju svojih osnovnih potreba. Mnogi roditelji znaju se zabrinuti jer misle da ih dijete ne voli ili im nešto zamjera pa zbog toga preferira drugog roditelja, ali to nije istina'', objašnjava Alperin.

''Ako ste roditelj kojeg dijete ponekad gura od sebe, savjetujem da mu ne zamjerate, nego mu dajte do znanja da ste dostupni ako vas na kraju ipak zatreba. Važno je da dijete zna da poštujete njegov izbor i da ga volite, bez obzira na sve'', dodaje.

Dakle, kada djeca jednom prepoznaju najpouzdaniji, najčvršći odnos s jednim roditeljem, oslonit će se na njega jer je to u tom trenutku njima najjednostavnije rješenje. Isto tako, psihologinja naglašava da se favoriziranje često mijenja s obzirom na to što je u kojem trenutku djetetu važno te koje ga stvari zanimaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.