Psihologinja otkriva šest navika roditelja koje mogu ublažiti anksioznost kod djece

Foto: Shutterstock

Anksioznost je stanje koje obilježavaju osjećaji napetosti i zabrinute misli. Osim odraslih, i djeca mogu pokazivati znakove tjeskobe. Stoga je razumijevanje kako pomoći djeci učinkovito upravljati anksioznošću ključno za njihov emocionalni razvoj i dobrobit, tvrdi edukatorica za odgoj, mama i psihologinja, Jaimie Bloch. U novoj objavi na Instagramu istaknula je nekoliko načina na koje roditelji mogu pomoći djeci u upravljanju anksioznošću.

Evo što savjetuje.

  1. Koristite tehnike preusmjeravanja: "Pružite im umirujući predmet, poput mekanog plišanog medvjedića, i potaknite ih da se usredotoče na  pozitivan i ugodan osjećaj", ističe psihologinja.
  2. Stvorite smirujuću rutinu: Razvijte kratki, umirujući ritual koji možete raditi zajedno svaki put kada se pojavi anksioznost, poput umirujuće pjesme ili kratke priče.
  3. Potaknite razvoj samopouzdanja i samopoštovanja: "Koristite afirmacije poput 'Siguran sam' ili 'Mogu to podnijeti' i potaknite djecu da ponavljaju te fraze", objašnjava Bloch.
  4. Pružite fizičku utjehu: Ponudite zagrljaj, držite ih za ruku ili sjedite blizu njih. Ponekad prisutnost roditelja može biti dovoljna za utjehu.
  5. Odvratite i preusmjerite pažnju: "Predložite aktivnost koju vaša djeca vole, poput crtanja, igranja određene igre ili čitanja knjige. Ponudite im izbor aktivnosti kako biste im dali osjećaj kontrole nad situacijom", savjetuje psihologinja.
  6. Stvorite siguran kutak u kući: Uredite udoban kutak s umirujućim predmetima poput jastučića, deka i omiljenih igračaka gdje djeca mogu pobjeći kada se osjećaju preopterećeno.

"Istraživanja o anksioznosti pokazala su da djeca čiji roditelji pate od anksioznosti imaju veću vjerojatnost da će je i sama razviti, što je rezultat kombinacije genetike i okolnih čimbenika. Stoga je važno razviti svakodnevne navike ne samo za našu djecu, već i za nas. Kada upravljamo vlastitim preopterećenjem i anksioznošću, moći ćemo našoj djeci prenijeti zdrave vještine upravljanja emocijama koje će im pomoći dok odrastaju", zaključuje psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.