Roditelji koji djecu žele podučiti vrijednosti novca trebaju slijediti ove savjete

Foto: Shutterstock

RODITELJI imaju puno odgovornosti u odgajanju djece, a učenje o vrijednosti novca jedna je od tih odgovornosti. Djeca ne znaju raspolagati novcem i kada ga dobiju, mnogi od njih bi ga odmah potrošili na omiljene igračke. Roditelji bi ih trebali podučiti kako pravilno, odgovorno i promišljeno potrošiti novac koji imaju, pa čak i na igračku koju žele. U nastavku donosimo nekoliko načina na koje roditelji djecu mogu podučiti financijskoj odgovornosti i vrijednosti novca.

Učite ih vlastitim primjerom

Djeca u mnogočemu oponašaju ponašanje svojih roditelja, stoga su roditelji ti koji im svojim primjerom trebaju pokazati kako da odgovorno upravljaju novcem. Roditelji djeci trebaju pokazati kako planirati, štedjeti i odgovorno trošiti novac, pritom naglašavajući važnost financijskog planiranja. 

Učenje o financijskom pismenosti započnite u ranoj dobi

Roditelji koji žele naučiti djecu financijskoj pismenosti, to trebaju započeti već u ranoj životnoj dobi. Koristite jednostavna objašnjenja i primjere kako biste im pomogli razumjeti osnove zarađivanja, štednje i mudrog trošenja novca, prenosi The Times of India. 

Dajte im neke odgovornosti

Prema pedagoginji i trenerici roditeljstva, Pallavi Rao Chaturvedi, djeci treba "dodijeliti zadatke i poslove primjerene njihovoj dobi za koje mogu zaraditi džeparac. To će ih naučiti vrijednosti napornog rada, zarađivanju novca i dati im osjećaj zadovoljstva zbog izvršenih zadataka."

Potaknite ih da ciljano štede

Roditelji bi trebali potaknuti djecu da postave kratkoročne i dugoročne ciljeve štednje. Pomozite im da naprave plan štednje, koji može biti štednja za određenu igračku, knjigu, komad odjeće ili nešto drugo što žele. Kada u tome uspiju, pohvalite njihov trud kako biste ih motivirali da i dalje pametno i ciljano štede.

Naučite ih pametnom trošenju novca

Razgovarajte s djetetom o razlici između potreba i želja. Potaknite ga da daje prioritet trošenju na osnovne stvari i da dobro promisli prije impulzivne kupnje. Naučite ga uspoređivati cijene i tražiti vrijednost pri kupnji, prenosi The Times of India.

Uključite ih u razgovor o obiteljskom proračunu

Ovisno o njihovoj dobi, uključite djecu u rasprave o obiteljskim financijama. Podijelite pojednostavljene verzije svog proračuna i objasnite kako se novac raspoređuje za različite troškove, poput namirnica, stanarine, školskog pribora, goriva, telekomunikacija i sličnog. 

Potaknite njihov poduzetnički duh

Djeca na kreativan način mogu zaraditi dodatan novac, poput prodaje svojih rukotvorina, nuđenja usluga poput čuvanja ili šetanja kućnih ljubimaca, košnje travnjaka, čuvanja djece i slično. Time razvijaju svoju radnu etiku te će se bolje osjećati zato što su novac zaradili svojim radom, a nisu ga dobili kao džeparac ili dar od drugih članova obitelji.

Predstavite im osnovne pojmove povezane uz novac

Naučite ih osnovnim financijskim konceptima kao što su proračun, štednja, ulaganje i doniranje. Upotrijebite primjere iz stvarnog života i resurse primjerene dobi kako bi učenje o novcu bilo zanimljivo i povezano, prenosi The Times of India.

Džeparac koristite kao alat za podučavanje

Kad i ako djeci dajete džeparac, koristite ga kao alat za podučavanje upravljanja novcem. Potaknite ih da dio dobivenog džeparca odvoje za štednju, trošenje i dijeljenje, kao što je doniranje u dobrotvorne svrhe. Ova raspodjela pomoći će djeci da nauče pravilno i ravnomjerno raspolagati novcem.

Razgovarajte o loše donesenim financijskim odlukama

Pogreške su dio učenja, stoga s djecom razgovarajte o financijskim pogreškama otvoreno i konstruktivno. Potaknite ih da uče iz vlastitih pogrešaka, prilagode svoje financijske navike i donose bolje te promišljene odluke u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.