Tata doznao da mu sin ima gliste pa se požalio: To je stvar o kojoj nitko ne govori

Tata Justin prilično se iznenadio saznanjem da mu sin ima gliste. Kaže da je to jedna od stvari koje su izostavljene iz priručnika za roditelje, a njemu je poput noćne more.

"Moj sin ima gliste. O tome vam nitko ne govori kada razmišljate o tome da postanete roditelji, ali očito je normalno", požalio se na TikToku dok je išao u ljekarnu kupiti lijek.

@drumbeatlane Parenting truly is just one surprise after another. But the biggest surprise to me every time something crazy happens is that it is usually super common, just no one talks about it. So I’m warning you. Your child might get worms in their anus. #justinkellough #dadsoftiktok #parentsoftiktok #momsoftiktok #parentingadvice #parenting @Justin ♬ original sound - Justin

Stotine roditelja komentiralo je video.

"Najgori dio je priznati da dijete ima gliste", "Ja sam ih imala s devet godina i sramila sam se to reći mami. Nažalost, nisu nestale same od sebe", "Imam troje djece, nakon ovoga ih želim vratiti", neki su od komentara.

Jedna osoba upitala je Justina kako su uopće otkrili gliste. Justin je odgovorio: "Žalio se na svrab, a moja pametna žena slijedila je tragove s Googlea i shvatila o čemu je riječ."

Pedijatrica Cerissa Key pojasnila je da su gliste zaista uobičajene kod male djece, ali i da ih često dobivaju i ostali članovi kućanstva.

"Djeca ne peru dobro ruke pa se gliste lako šire ako se pojave u vrtiću ili u školi", rekla je i savjetovala roditeljima da potaknu djecu na redovito pranje ruku.

Što su gliste i koji su simptomi zaraze?

Mala dječja glista je parazit službenog naziva Enterobius vermicularis. To je tanki, bijeli crv dugačak nekoliko milimetara (ženka 8-13 mm, mužjak 2-5 mm) koji izgleda poput bijelog končića.

Čovjek se može zaraziti direktnim putem tako da jajašca gliste unosi u usta zagađenim rukama, te posredno preko igračaka, rublja, posteljine i hrane. Rjeđe se osoba može zaraziti udisanjem jajašca koje lebdi u zraku, npr. rastresanjem posteljine. Česte su autoinfekcije i/ili reinfekcije (ponavljane infekcije u kontaminiranoj sredini), piše Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Nakon što je položeno u području anusa, jajašce postaje infektivno za četiri do šest sati. Nakon što uđe u probavni trakt čovjeka, u tankom crijevu razvijaju se ličinke. Odrasla ženka migrira kroz debelo crijevo te u području anusa polaže nova jajašca. Ženka može položiti oko 10.000 jajašaca.

Jajašce male dječje gliste može izvan tijela oboljelog preživjeti dva do tri tjedna na površinama, posteljini i drugim predmetima. Životni vijek gliste je oko dva mjeseca. 

Inkubacija bolesti traje dva do osam tjedna. Tipičan je izraženi svrbež oko anusa, osobito noću, dok ženka crva izlazi na područje anusa i polaže jajašca. Kod većeg broja crva, simptomi su izraženiji, a mogu se javiti razdražljivost, nesanica, bolovi u trbuhu, upala mokraćnih puteva, upala rodnice i sekundarne bakterijske infekcije.

Ako je jedan član obitelji obolio, svi članovi obitelji, bez obzira imaju li smetnje ili ne, moraju uzimati lijek istovremeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.