Šest najučinkovitijih roditeljskih strategija, prema edukatorici za odgoj

Foto: Shutterstock

Roditeljski stilovi igraju ključnu ulogu u razvoju djece, a određene strategije mogu ojačati odnos između roditelja i djeteta. Prema edukatorici za odgoj, majci i psihologinji, Jaimie Bloch, postoje jednostavni, ali vrlo učinkoviti načini kako podržati djecu u njihovom rastu, poticati samostalnost i izgraditi snažnu emocionalnu vezu.

U novoj objavi na Instagramu izdvojila je šest najučinkovitijih roditeljskih strategija.

Evo što savjetuje roditeljima.

1. Znajte kada se uključiti i kada se povući

"Važno je naučiti kada je potrebno uključiti se u život djece i pružiti podršku, ali i kada se povući te dopustiti djeci da preuzmu odgovornost. Najbolji roditelji su usklađeni sa svojom djecom i znaju točno kada se trebaju aktivnije uključiti, a kada je bolje promatrati izdaleka", ističe Bloch.

2. Budite dostupni

Djeca povremeno trebaju više roditeljske podrške, dok se u drugim trenucima osjećaju samostalno. Bez obzira na to, važno je uvijek biti dostupan za razgovor i podršku, čak i kada se čini da su djeca dobro. Edukatorica dodaje da redoviti razgovori i komunikacija pomažu u održavanju povezanosti.

3. Fokusirajte se na osjećaje, ne na rješavanje problema

"Svi želimo riješiti probleme svoje djece, no ponekad je korisnije jednostavno slušati. To znači biti prisutan i slušati njihovu bol, borbe ili razočaranja, bez pokušaja da odmah ponudimo rješenje. Pokušajte prepoznati i normalizirati njihove emocije te im pomoći da se nose s neugodnim osjećajima dok ne budu spremna riješiti problem ili ga pustiti", savjetuje Bloch.

4. Budite dosljedni

Dosljednost u ljubavi, granicama i pouzdanosti ključna je za osjećaj sigurnosti kod djece. Ona također potiče povjerenje u odnosu, što olakšava disciplinu te podržava razvoj i učenje.

5. Nađite vrijeme za igru s djecom

Edukatorica napominje: "Pronađite vrijeme, bilo da je to jednom tjedno, dva puta tjedno ili mjesečno, za kvalitetno vrijeme provedeno s djecom. To može biti igra, vožnja autom dok slušate njihovu omiljenu glazbu ili šetnja. Ti zajednički trenuci omogućuju otvorenu komunikaciju i daju djeci osjećaj pripadnosti i povezanosti."

6. Budite čvrsti, ali ljubazni

Biti čvrst znači postaviti jasna očekivanja i granice za dijete. To ne znači biti strog, već pružiti strukturu i sigurnost. "Djeca najbolje napreduju kad znaju što mogu očekivati. Ljubaznost uključuje suosjećanje i razumijevanje, a pomaže u izgradnji povjerenja i emocionalne povezanosti. Postavljanje granica u suradnji s djecom povećava šanse za njihovo prihvaćanje istih.", zaključuje Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.