Škola prestala djeci posluživati meso, neke roditelje razbjesnila odluka

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

RODITELJI su kritizirali odluku osnovne škole Barrowford u Lancashireu koja je prestala posluživati meso i učenicima nudi isključivo vegetarijanske obroke, dok se onima koji nose hranu od doma također savjetuje da ne jedu meso.

Pravilo je uvedeno prije više od godinu dana, a iz škole kažu da nijedan roditelj nije uložio službenu žalbu. Međutim, The Sun izvještava da je nekoliko roditelja osudilo ovo odluku, dok jedna mama zbog toga razmišlja ispisati kćer iz škole.

"Mojoj kćeri je servirana vegetarijanska kobasica. Dosta mi je te škole, želim je premjestiti u neku drugu. Mislim da su zaboravili da oni koji ne jedu meso moraju konzumirati puno suplemenata. Koji se nude našoj djeci u školi", rekla je. 

Također, tvrdi da je za promjenu doznala tek prošli tjedan putem e-maila. 

"Naravno da se ljutim. Dijete jede samo kaše u školi. Od tada joj ja pakiram hranu za školu", dodala je bijesna majka. 

Drugi roditelji smatraju da učenicima treba ponuditi mesni, vegetarijanski i veganski meni, pa neka svako dijete i roditelj odaberu što im odgovara. Međutim, ne osuđuju svi odluku škole.

"Nisam vegetarijanac, ali mislim da su meniji sjajni. Nitko nije prisiljen jesti u školi, dijete uvijek može nositi hranu od doma", rekao je jedan roditelj, dok drugi ističe da je "jelovnik fantastičan i da se nema na što požaliti".

Ravnateljica Rachel Tomlinson u e-mailu poslanom prošloga tjedna roditeljima rekla je da je odluka posljedica promišljanja o klimatskim promjenama.

"Prije više od godinu dana uveli smo bezmesnu prehranu i rado ću razgovarati sa svima kojima ne odgovara, iako nismo zaprimili niti jednu službenu pritužbu. Naša djeca u sklopu nacionalnog kurikuluma uče o načelima održivog razvoja i zanima ih kako mogu doprinijeti boljem očuvanju okoliša. Bezmesni jelovnik ima za cilj pokazati kako svatko od nas malim promjenama svakodnevnih navika može napraviti mnogo širi pozitivan učinak te da je smanjenje konzumacije mesa samo jedan od načina da to učinimo", pojasnila je.

Tomlinson ističe da je promjena napravljena uz pomoć nutricionista, kao i da su jela koja nude uravnotežena.

"Podučavamo naše učenike da je u redu jesti meso, ali da smanjenje njegove konzumacije može pomoći našem planetu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.