Što roditelji trebaju učiniti kad se dijete boji? Ovo je savjet edukatorice za odgoj

Screenshot: Instagram

EDUKATORICA za odgoj Tanja Hrvatin Šimičić na svom je Instagramu podijelila videozapis u kojem objašnjava kako roditelji mogu podržati dijete kad se boji. Ključ je, objašnjava edukatorica, djeci biti podrška, a ne uvjeravati ih da se nečega ne boje, iako možda stvarno ni ne postoji razlog za strah. 

Kako ističe, "pravilna podrška učinit će da dijete otpusti strah i da se osjeća sigurnije. Kad se dijete preplaši, važno je da ne idemo u uvjeravanje. Umjesto toga, važno je da uvažimo taj strah". 

Nemojte uvjeravati djecu da njihov strah ne postoji

Kao primjer, edukatorica je izdvojila slučaj u kojem se dijete preplašilo psa ili kosilice. "To je samo pas, maši mu, maši mu" ili "Ma to je samo kosilica, nije ništa strašno, ne moraš se bojati", rekla je Hrvatin Šimičić u videozapisu.

Umjesto toga, roditelji djeci mogu pružiti podršku tako da uvaže njihov strah. Podršku roditelja objašnjava na istim primjerima: "Bojiš se, vidio si psa. Siguran si, tu sam" ili "Čuo si glasan zvuk. Da, to je kosilica. Baš je bio glasan zvuk. Siguran si, tu sam".

Edukatorica za odgoj ističe da pružanje podrške djetetu oko straha ima pozitivan učinak. "Kada ga imenujemo (strah), dijete razvija svijest o sebi i svojim emocijama. Tada se dijete osjeća sigurnije i to će dovesti do toga da se strah smanji", objašnjava ona.

Suprotno od toga, uvjeravanje djeteta da strah ne postoji ili da se dijete nema zašto bojati, može dovesti do toga da dijete prestane slušati svoje tijelo i emocije. Zaključuje da roditelji ne mogu riješiti strahove svoje djece, ali im mogu i trebaju biti podrška dok se boje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.