Sve više škola zabranjuje mobitele. Socijalni radnik objasnio zašto su problematični

Gotovo svaka škola ima svoja pravila. U njima su često opisana prava učenika, ali i odgovornosti. Također, navode što je zabranjeno. Primjerice, Osnovna škola Turnić iz Rijeke na popisu školskih pravila ističe da "mobilni telefoni i slični uređaji za vrijeme sata moraju biti isključeni". I nije jedina. Ta je stavka na popisu pravila u sve više škola.

"Digitalni uređaji imaju velik utjecaj na ponašanje, ali i na stavove i vrijednosti. Kod djece rane dobi, oni uzrokuju probleme u koncentraciji i usredotočenosti na školski sadržaj, a javlja se i velika žudnja za ekranima. Imali smo primjer iz jedne škole, gdje je dijete upitano čemu se najviše veseli nakon škole. Njegov odgovor bio je - mobitelu. Nije spomenuo ni nogomet, ni prijatelje, ni članove obitelji. Njemu je najbitniji mobitel," ispričao je socijalni radnik Nedjeljko Marković na online predavanju namijenjenom roditeljima školske djece, osobito one koja kreću u prvi i peti razred osnovne škole te u prvi razred srednje škole.

Foto: Shutterstock

Kada su nastavnici upitani zašto djeca najčešće imaju problema s prihvaćanjem školskih pravila, najviše se isticao odgovor da je obitelj u krizi. Drugim riječima, kada odnos majke, oca ili članova bliže obitelji prema pravilima nije dobar, dijete će imati teškoća.

"Odgoj empatičnog djeteta traži vrijeme i strukturu, ali važno je znati da dijete iz školskih pravila uči te se priprema za život, kako za daljnje školovanje, tako i za poslovni svijet i profesionalne odnose", dodao je Marković.

Pravila pomažu u formiranju i odgoju

Roditelji bi trebali biti svjesni da školska pravila služe odgoju djece te ih se potiče da i sami sudjeluju u njihovoj izradi.

"Kad smo bili djeca, i nama su se pravila činila čudna, licemjerna ili dvolična, a danas, kao odrasli, prepoznajemo da su nam pomogla u našem formiranju i odgoju. Uvijek potičemo volontersku uključenost roditelja u rad škole - bilo da je riječ o akcijama uređenja škole ili podrške u održavanju izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti jer su to sve aktivnosti koje su usmjerene izgradnji djece kao empatičnih osoba koje cijene svoju zajednicu i ljude koji žive u njoj", napomenuo je Marković.

Predavanje u organizaciji udruge Pragma bilo je besplatno za roditelje zahvaljujući potpori Ministarstva demografije i useljeništva te Ministarstva zdravstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.