​Veganska prehrana može biti rizična za dječje zdravlje, tvrde stručnjaci

Foto: 123RF

U novom članku za The Conversation, Shirley Hinde i Ruth Farichild, stručnjaci za prehranu sa Sveučilišta Cardiff Metropolitan, otkrili su neke od opasnosti veganske prehrane za dječje zdravlje.

​"Čak i raznolika veganska prehrana ​može izazvati niz problema u rastu i razvoju djece"​, tvrde stručnjaci. 

Dobivanje proteina veganskom prehranom obično nije problem, ​no borba nastaje s dobivanjem svih potrebnih ​vitamina i minerala do kojih dolazimo primjerice, konzumacijom mlijeka, mliječnih proizvoda ili jaja. Veganstvo u djece upitno je i zato što je moguć nedostatak vitamina D i B12, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza.

"Masnoće su važan izvor energije za maleno tijelo koje je u razvoju, a mogu biti snižene zbog nedostatka mlijeka u prehrani, inače prirodnog izvora šećerne laktoze", objasnili su. 

Ako i ne žele mlijeko i mliječne proizvode u prehrani svoje djece, stručnjaci mole roditelje da barem jaja budu njihov odabir.

"Ako su roditelji dovoljno razumni vegani, nema razloga da prehrana ne bude raznolika. Idealno bi bilo da djeca uz cjelovite žitarice povremeno jedu jaja, mlijeko i mliječne proizvode kako bi nadopunili svoj dnevni meni", poručili su stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.