Zašto su djeca loše volje kad dođu iz škole? Psiholozi: To je dobar znak

Foto: Shutterstock

AKO su vam djeca neraspoložena kad ih pokupite iz škole, niste jedini. Prema psihijatrima, to je uobičajena pojava po povratku iz škole ili strukturiranog okruženja i ne treba ju miješati s izljevom bijesa.

"Ispadi bijesa događaju se kada djeca žele nešto postići ili su odgovor na naredbu ili zahtjev roditelja", kaže dr. Gene Beresin.

Prema socijalnoj radnici Christini O’Halloran, loše raspoloženje po povratku iz škole je vrsta sloma koji se može dogoditi kada su djeca preplavljena svime.

"Neka djeca plaču ili cvile, druga mogu biti agresivna i bijesna, a neka se zatvaraju. Prkos je vrlo čest. Djeca će odbiti napraviti domaću zadaću ili će vam odgovoriti. Starija djeca se povlače u svoju sobu i lupaju vratima te odbijaju reći zašto su uzrujana", pojasnila je.

Zašto se djeca tako ponašaju nakon škole?

"Nije neuobičajeno da su djeca u školi pristojna, a onda se kod kuće okreću za 180 stupnjeva. Evo zašto. U školi postoji visok stupanj strukture, rutine i pritiska da se ponašamo dobro. Djeci je potrebna ogromna energija da se to održi. To je jako zahtjevno. Onda dođu doma, u siguran prostor s voljenim osobama, i jednostavno se ‘otope’", pojašnjava Beresin.

Djeci je potreban odmor za mozak i treba im vremena da se opuste i smire svoje emocije.

"Mnoge takva dječja ponašanja izluđuju, ali voljela bih da roditelji shvate da su dobar znak. Pokazuju da vam djeca vjeruju, da se mogu opustiti i izbaciti sve iz sebe", poručuje O’Halloran.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da olakšaju i sebi i djetetu. Na prvom mjestu da djeci ne prijete kaznama zbog njihovog ponašanja i da ih puste da se smire. Pokažite suosjećanje, ponudite djeci zagrljaj ili ih jednostavno pustite dok ne dođu k sebi. Pobrinite se da djeca dovoljno spavaju i da se zdravo hrane te modelirajte ponašanje koje želite vidjeti kod svoje djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.