Značenja najpopularnijih imena koja roditelji u Hrvatskoj biraju za djecu

Foto: Pexels

LUKA i Mia bila su najpopularnija imena za bebe 2023. godine. Od 32.770 novorođenih beba, na svijet je stiglo 16.665 dječaka i 16.105 djevojčica. Ime Luka dobilo je čak 650 dječaka, a ime Mia 422 djevojčice.

Danas vam donosimo popis najpopularnijih imena za dječake i djevojčice, kao i njihova značenja.

10 najpopularnijih imena za dječake u Hrvatskoj

Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači "svjetlost", "oganj" ili "život". Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Ime Luka na popisima najučestalijih imena pojavljuje se od 1990. godine.

Jakov je ime hebrejskog podrijetla koje u prijevodu znači "bog štiti", a često se javlja i u drugim jezicima. Jakov je jedno od najčešćih imena, a vrhunac popularnosti doživjelo je prije desetak godina. Za dječake koji nose ovo ime kaže se da su jedinstveni i vatreni te iskreni prijatelji.

David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa, a ovo ime potječe od starohebrejskog Dawidh, što znači "voljen". Upravo se takvima smatraju dječaci koji nose ovo bezvremensko ime.

Mateo je ime jednog od 12 apostola, a izvedeno je od starohebrejskog imena Mattitjah, što znači dar Božji. 

Toma je ime kršćanskog podrijetla jer je Toma bio jedan od dvanaestorice apostola. Ime Toma dolazi od riječi "teomo", što znači blizanac. Za dječake s ovim imenom govori se da su hrabri i vrijedni.

Roko znači visok, snažan čovjek. Sveti Roko zaštitnik je od epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

Petar je ime koje dolazi od latinske riječi petrus, što u prijevodu znači "kamen" ili "stijena". Zato se kaže da su dječaci koji nose ovo ime samostalni, nepokolebljivi i odlučni.

Matej je muško ime hebrejskog porijekla. Izvedeno je iz hebrejskog izvornog imena Mattathyah, što znači dar Gospoda. Ime Matej rasprostranjeno je u raznim varijantama diljem svijeta, i to zahvaljujući Novom zavjetu i Matejevom Evanđelju. Naime, u Novom zavjetu Matej je jedan od četiri evanđelista i autor prve knjige Novog zavjeta. 

Fran je skraćeni oblik imena Franjo. Ustaljeno tumačenje imena je "mali Francuz" jer je ime postalo poznato po Giovanniju Bernardoneu, odnosno svetom Franji Asiškom, kojeg je otac tako nazvao od milja (Frančesko), jer mu je majka bila Francuskinja. Međutim, ime Franc (njem. Franz) je bilo poznato još i prije Franje Asiškog, a značilo je "pripadnik plemena Franci".

Ivan je ime koje se nalazi u hebrejskom jeziku, a izvorno se izgovara Johanan (Jo – hanan), što znači "Bog je milostiv". 

10 najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj

Mia je ime čije se značenje tumači na više načina. Jedna od pretpostavki je da je riječ o skraćenoj varijanti imena Marija. Po tom tumačenju, ime je simbol čiste i duboke ljubavi. Moguće je da je ime i egipatskog podrijetla, od riječi mry, što znači "ljubljena" ili "ona koja je voljena". U romanskim jezicima mia znači "moja", a na grčkom se riječ mea odnosi na "moja" ili "samo jedna".

Nika je bila grčka božica trijumfa i pobjede. To je ime grčkoga porijekla, a dolazi od riječi nike, što znači "pobjeda".

Rita je staro žensko ime nastalo od grčke riječi margarites, što u prijevodu znači "biser". Djevojčice koje nose ovo ime poznate su po svojoj empatiji i vedrini.

Mila je ime nastalo od pridjeva mila (draga).

Ema je žensko ime germanskog porijekla. Značenje imena potiče od germanske riječi ermen što znači "cijela, univerzalna, cjelovita". 

Lucija je ime latinskog porijekla, dolazi od riječi lux, što znači "svjetlost". Ime je rasprostranjeno od davnina, a kroz povijest se često davalo djeci koja su se rodila u zoru. Lucija je i ime koje se spominje u Bibliji. Lucija iz Sirakuze bila je svetica i mučenica s početka 4. stoljeća. Zaštitnica je slijepih i simbol za put svjetlosti. Dan svete Lucije slavi se 13. prosinca. Danas se može čuti i varijanta Lucia, a u Dalmaciji je čest odabir i Luce.

Marta je ime hebrejskog porijekla i znači "gospođa" ili "gospodarica".

Sara, odnosno u originalu Saraj ili Sarah, prevedeno s hebrejskog znači ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; sveta majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; kneginja; vladarka; biblijska ličnost; izaslanica od Boga; princeza; boginja; svetost.

Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači "život". Za žene koje nose ime Eva kažu da su vođe i pune života, a imendan slave 24. prosinca.

Elena je žensko ime koje je nastalo od grčkog imena Helena. Potječe od grčke riječi hēlios što znači sunce, sunčeva svjetlost ili sunčeva zraka. Ime predstavlja ženu nevjerojatne ljepote i blistavosti. Skraćeni oblici ovog imena su Eleni i Elen. Umanjenice ili imena od milja ovog imena su Lena i Lenka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.