Korisnici iPhonea ne žure s kupnjom najnovijih modela

Foto: Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZGLEDA da korisnici ne žure s kupnjom najnovijih modela pametnih telefona. U tu skupinu spadaju i vjerni korisnici iPhonea, pokazalo je istraživanje CIRP-a. 

Prema nedavnim podacima CIRP-a (Consumer Intelligence Research Partners), više od jedne trećine kupaca iPhonea u SAD-u zadržalo je svoje telefone tri godine ili dulje. Udio onih čiji su telefoni stari dvije godine ili više porastao je sa 66% u prošloj na 70% u ovoj godini.

Ovi podaci pokazuju da se broj korisnika koji dulje zadržavaju svoje telefone polako, ali sigurno povećava. U 2019. godini 64% kupaca koristilo je telefon dvije godine ili dulje prije nego što su ga zamijenili novim, navodi Apple Insider

Promjene u ponašanju korisnika između 2019. i 2024. 

Usporedba podataka o kupnji iPhonea između 2019. i 2024. godine pokazuje promjene u ponašanju korisnika. U 2019. godini 38% korisnika zamijenilo je telefon unutar 2 do 3 godine, a 26% ih je zadržalo uređaj tri godine ili dulje.

Do 2024. godine postotak korisnika koji zadržavaju telefon tri godine ili dulje narastao je na 34%, dok je broj onih koji zamjenjuju telefon unutar 1 do 2 godine pao s 28% na 25%.

Iako Apple svake godine predstavi novu seriju iPhonea s poboljšanjima u odnosu na prethodne modele, čini se da to ipak ne potiče korisnike na kupnju. Nove značajke poput naprednijih kamera, bržih procesora ili uzbudljivih softverskih mogućnosti, izgleda, ne motiviraju korisnike da odmah nabave najnovije telefone.

Još jedan razlog zašto korisnici ne kupuju odmah nove telefone

Još jedan razlog sporijeg tempa kupnje povezan je s načinom na koji korisnici kupuju iPhone. Većina kupuje uređaje preko plana otplate, raspoređujući plaćanja na nekoliko mjeseci ili čak godina.

Budući da mnogi korisnici kupuju telefone na rate, nakon što potpuno isplate uređaj, osjećaju olakšanje jer više nemaju mjesečne rate za plaćanje, navodi CIRP. Zbog toga zadržavanje otplaćenog telefona postaje privlačno jer im omogućava pauzu od dodatnih troškova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.