Shein tuži Temu zbog kršenja autorskih prava. Tvrdi da rival prodaje krivotvorine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SHEIN, kineski div brze mode, tuži rivala Temu zbog kršenja autorskih prava, tvrdeći da se Temu "maskira" kao online trgovina kopirajući proizvode koje prodaje Shein.

Iako se Shein sam suočava sa sličnim optužbama od drugih marki i trgovaca, u tužbi podnesenoj saveznom sudu u Washingtonu, Shein je optužio Temu - u vlasništvu PDD Holdingsa - za organiziranje "koordiniranog plana" krađe poslovnih tajni, krivotvorine, kršenja zaštitnih znakova i autorskih prava te lažno oglašavanje, piše Forbes.

Najmanje jedan zaposlenik Temua krao je "vrijedne tajne" od Sheina, u kojima su se nalazile informacije o najprodavanijim proizvodima, a Temu je potom naredio prodavačima na platformi da prodaju “krivotvorene verzije” tih proizvoda, tvrdi Shein.

Uz to, Shein optužuje Temu za "lažno pretvaranje" da je Shein, stvarajući račune na X-u (ranije Twitteru) i predstavljajući se kao Shein kako bi "pogrešno usmjerio klijente s platforme Shein na platformu Temu." 

Ovaj pravni spor nije prvi između ove dvije tvrtke

Shein od Temua zahtijeva odštetu, a iznos bi trebao biti određen nakon suđenja s porotom, kao i troškove odvjetnika.

Glasnogovornik Temua kritizirao je Shein zbog "hrabrosti da izmišlja optužbe" protiv tvrtke i drugih "zbog nedoličnog ponašanja za koje su stalno tuženi". Ovaj pravni spor nije prvi između ove dvije tvrtke. Temu je tužio Shein u prosincu zbog navodnog "mafijaškog zastrašivanja" proizvođača, tvrdeći da Shein koristi agresivne taktike kako bi "nezakonito ometao Temuov posao," uključujući izdavanje "desetaka tisuća nelegitimnih tužbi za autorska prava." Ta je tužba i dalje u tijeku.

Temu je prošlog srpnja podnio još jednu žalbu protiv Sheina, ovaj put optuživši kompaniju za kršenje prava o zaštiti konkurencije zbog navodnog zastrašivanja i prijetnji upućenih dobavljačima koji su željeli surađivati s Temuom. Prošlog ožujka Shein je tužio Temu za navodno iznošenje laži o Sheinu tijekom promoviranja vlastite platforme. Obje te tužbe odbačene su u listopadu.

Shein je, s druge strane, također suočen s optužbama za kršenje autorskih prava od strane drugih modnih marki. H&M ga je prošlog srpnja tužio zbog navodne krađe intelektualnog vlasništva i prodaje krivotvorenih proizvoda, a slične pritužbe podnijeli su Dr. Martens, Ralph Lauren, Levi Strauss, Puma i Adidas. Te su tužbe još uvijek u tijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.