Armada se naklonila vukovarskom heroju

Foto:

NAVIJAČI Rijeke su na utakmici 10. kola SHNL-a kod Lokomotive (2:2) na stadionu u Kranjčevićevoj obilježili godišnjicu pogibije jednog od simbola obrane Vukovara i rata za Hrvatsku. "Blago Zadro", pisalo je na transparentu koji su pripadnici Armade podigli na tribini u Zagrebu.

Blago Zadro (47), zapovjednik obrane Borova naselja, novog dijela Vukovara, poginuo je 16. listopada 1991. Tom prilikom je, kao i uvijek, bez obzira na to što je zapovjednik, predvodio akciju svojih vojnika na prvoj crti u bliskom kontaktu s neprijateljem.

Bez vojne naobrazbe postao je zapovjednik i heroj 

Screenshot: HRT

Blago Zadro nije bio vojno školovan, no pokazao se kompetentnim zapovjednikom i ratnim organizatorom, a za zapovjednika zahtjevnog dijela bojišta postavljen je zbog karizme i omiljenosti. Nakon što je organizirao obranu Borovog naselja, predvodio je grupu na Trpinjskoj cesti, gdje su zaustavljani tenkovi i napredovanje JNA. Premda slabo naoružani i totalno nepripremljeni za tenkovski napad, Zadro i njegova grupa uspjeli su uništiti desetke protivničkih tenkova i oklopnih vozila. 

16. listopada predvodio je još jednu operaciju kod Trpinjske ceste. U njoj je poginuo nakon što ga je pogodio rafal iz strojnice. Njegovo je tijelo pronađeno tek nakon žestokih sukoba, a pokopan je bio u lijesu označenom brojem koji je znalo samo četvero njegovih suboraca.

Blago nije jedini član obitelj Zadro koji je dao život za neovisnu Hrvatsku. Njegov najstariji sin Robert poginuo je u borbama kod Kupresa 1992. godine. Tijela obojice heroja pokopana su na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja. Posmrtno je odlikovan odličjem reda kneza Domagoja i promaknut u čin general-bojnika. Najviša školska ustanova Hrvatske vojske nosi njegovo ime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.