Dalić: Petković mora stalno ovako igrati

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je Latviju 5:0 na Rujevici u petom kolu skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Dva pogotka postigao je Bruno Petković, a po jedan su dodali Luka Ivanušec, Andrej Kramarić i Mario Pašalić. Momčad izbornika Zlatka Dalića tako je došla na sedam bodova nakon tri susreta. U ponedjeljak, 11. rujna igrat će protiv Armenije u Jerevanu.

Dalić: Petković mora stalno ovako igrati

"Bili smo ozbiljni, čestitam dečkima. Dobra naša utakmica, dobra priprema za Armeniju. Zabili smo pet golova, odmorili neke igrače. Slijedi priprema za Armeniju", rekao je izbornik Dalić, pa nastavio:

"Ozbiljnost uvijek mora biti, ne smijemo podcijeniti protivnika. Iako su slabiji na papiru, možeš imati problema ako ih ne shvatiš ozbiljno. Ovo je pokazatelj kako dalje igrati. U ovakvim utakmicama ne možeš puno dobiti, ali možeš puno izgubiti."

Potom je govorio o Petkoviću: "Dobro igra u Dinamu, u formi je. On, kada je spreman, može puno toga napraviti i boljim protivnicima. Ja to od njega očekujem, u kontinuitetu mora ovako igrati."

"Ivanušec nije slučajno upao, on je dio momčadi. Kovačić i Majer osjetili su probleme na treningu, nismo htjeli riskirati. Nismo ih koristili kako bismo ih imali iza Armeniju. Obojica imaju napornu sezonu, moramo ih sačuvati. Odmorili smo i Gvardiola jer ima puno utakmica. Možemo računati na Ivanušeca."

O Armeniji, koja je remizirala s Turskom: "Očito su jako nezgodni. Dobili su Wales, vodili su do kraja protiv Turske. To nam je najteže gostovanje. Moramo se spremiti. Pobjeda bi bila veliki korak prema Njemačkoj. Treba biti oprezan, protivnik je dobar. Imamo sedam bodova i dvije utakmice manje, ali moramo skupiti 15-16 bodova i plasirati se na Euro."

Modrić: Nisam imao dvojbe o ostanku u reprezentaciji

"Ušli smo jako dobro u utakmicu, tako smo se dogovorili. Ovakve su nam se utakmice znale zakomplicirati, ali sada se to nije dogodilo. Otvorilo se golom Petkovića, mogli smo zabiti i više, ali ovo je dobar rezultat", rekao je kapetan Modrić, pa komentirao Armeniju.

"Definitivno poziv na oprez. Armenija je već pokazala da je nezgodna, rezultat u Turskoj to pokazuje. Imaju sedam bodova, morat ćemo stoga biti pravi. Vjerujem da ćemo se vratiti s tri boda."

"Drago mi je što sam u užem izboru za Zlatnu loptu, a drago mi je i zbog Gvardiola, zaslužio je. Također, sretan sam zbog Livakovića, koji je u konkurenciji za najboljeg golmana. Super je za hrvatski nogomet da imamo igrače u uskom izboru za nagrade. Treba ostaviti u istome ritmu."

Modrić je i dalje u reprezentaciji, iako se spominjao odlazak nakon Lige nacija. "Nisam imao dvojbe o ostanku. Nisam htio da se puno o tome priča i remeti mir reprezentacije. Nadao sam se da ćemo osvojiti Ligu nacija. Tada bi mi odluka bila lakša. Neovisno o tome, odlučio sam i ranije da ću ostati. Dobro se osjećam, izbornik me želi. Zašto ne bih bio u reprezentaciji dok je tako?"

Na pitanje hoće li voditi Hrvatsku na Europskom prvenstvu 2024., odgovorio je: "Da, takav je plan. Ali u ovim je godinama teško planirati daleko u budućnost. Treba ići dan po dan, slušati tijelo i onda ćemo vidjeti hoće li se što promijeniti. Nadam se da neće i da ću i dalje imati ovakvu želju i volju."

Petković: Možemo se boriti sa svima

"Lakše je kada otvoriš ranim golom, protivniku pobiješ sve ideje. Imali smo odličan pristup od prve minute, vidjela se razlika u kvaliteti. Bila su bitna tri boda. Okrećemo se idućoj utakmici kako bismo ovo ponovili", rekao je Petković pa nastavio:

"Imamo skup odličnih igrača i karaktera. Svjesni smo da ne razmišljamo o onome što je bilo, razmišljamo o onome što slijedi. Stvorili smo respektabilno ime od reprezentacije, možemo se boriti sa svima." 

Govorio i o svojoj formi u Dinamu i reprezentaciji. "Svakom napadaču znače golovi. Tako i meni, iako nisam tip od statistike. Potrudit ću se dati doprinos i na taj način u narednim utakmicama." O ogledu s Armenijom, rekao je: "Nastojimo zadržati razmišljanja kako ćemo mi što bolje odigrati. Skautiramo protivnike, ali fokusirani smo na sebe."

Ivanušec: Jaki smo u glavi

"Hvala na čestitkama. Ušli smo ozbiljno, rani gol je otvorio utakmicu i onda je kvaliteta došla do izražaja. Kada smo ozbiljno, utakmice ovako ispadne", rekao je Ivanušec, pa govorio o sebi: "Kovačić se ozlijedio, nažalost. Upao sam i dobro odigrao, ali uvijek može bolje. Nadam se da su izbornik i suigrači zadovoljni."

Ivanušec je komentirao svoj transfer u Feyenoord, za koji je asistirao u debiju: "Velika je razlika u Feyenoordu i HNL-u. Na meni je nastaviti tako, zadovoljan sam. Definitivno je to stepenica više za mene, kako se igra i trenira. Ali, naravno, i mi imamo velike ciljeve s Feyenoordom u Ligi prvaka. Pokušat ćemo opet osvojiti nizozemsko prvenstvo."

Sosa, Šutalo i Medić igraju u Ajaxu, Feyenoordovom ligaškom rivalu. "Uskoro je derbi s Ajaxom. Ponekad pričamo u šali. Naravno, prijatelji smo, ali ići ćemo maksimalno jedni protiv drugih", istaknuo je Ivanušec.

O remiju Turske i Armenije rekao je: "Da, na nama je ući kao što smo ušli danas u utakmicu. Nema laganih utakmica. Ali jaki smo u glavi, vjerujem da ćemo pobijediti."

Jurčić: Bilo je toliko dobro da je bilo dosadno.

"Toliko je bilo dobro, da je nekad bilo dosadno. Jako smo dobro bili pripremljeni. Prekrasna predstava. Kao da nisu ni napadali naše igrače. Uz takvu individualnu kvalitetu Hrvatske, nema bunkera koji se ne može probiti", izjavio je hrvatski trener Kruno Jurčić.

"Prvi put da na miru možemo pogledati Hrvatsku bez stresa. Gospodarila je terenom, Latvija nije imala šanse. Malo reprezentacija ima kvalitetu poput Hrvatske", izjavio je Robert Jarni u studiju Nove TV.

"Petković često uzima slobodne udarce u Dinamu. Kada se zabije u ovakvoj utakmici, onda je to posebno. Nadam se da će to koristiti Dinamu", komentirao je Jurčić Petkovićev gol s početka utakmice.

"Izuzetno cijenim napadače koji žive za gol, poput Kramarića. Pohvalio bih i Barišića. Standardno igra u Rangersima, volio bih da se opusti i u reprezentaciji, vjerujem da joj može donijeti još više", rekao je Jurčić o Borni Barišiću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.