Hajdukova sezona će završiti prije nego što je počela ako se Kalinić ne uozbilji

Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell

OSTALA su tri tjedna do Hajdukovog otvaranja sezone. Prvu utakmicu u 2024./2025. Hajduk će igrati u Splitu gdje će protiv HB Torshavna s Farskih otoka tražiti prolaz u treće pretkolo Konferencijske lige. Bijeli su odigrali i prvu pripremnu utakmicu protiv Radomlja u Sloveniji i izgubili su je, pripreme su u punom jeku, a idući tjedan momčadi bi se trebao priključiti i Ivan Perišić.

Dolazak Gennara Gattusa na mjesto trenera izazvao je oduševljenje dijela navijača jer smatraju da će disciplina na kojoj talijanski stručnjak inzistira igrati ključnu ulogu u svlačionici kojoj to nije forte. Dapače, sportski direktor Nikola Kalinić je nedvosmisleno isto poručio i na presici na kojoj je Gattuso predstavljen.

No, ni Gattuso ni bilo koji drugi trener na ovom svijetu ne mogu neke očitije i veće probleme riješiti sami od sebe. Tri tjedna prije početka europskog natjecanja, koji za domaće klubove tradicionalno i u rezultatskom i u financijskom smislu definira sezonu, Hajduk ima previše rupa u momčadi. Kalinić se mora uozbiljiti i prihvatiti posla jer će sezona krenuti po zlu prije nego što je i počela.

Na koga Hajduk može računati?

Prvo važno pitanje je na koga Hajduk od nositelja može računati. Naravno, izlazni transferi uvijek su mogući, posebno u ligama poput SHNL-a, ali Hajduku već neko vrijeme dva igrača koji su projicirani nositelji igre stoje u kategoriji "neriješeno". 

Ugovor Ivana Perišića je automatski produžen, no u njemu se ističe stavka po kojoj bilo koji klub može dovesti hrvatskog reprezentativca za 200 tisuća eura. Ne postoji nijedan drugi razlog za takvom klauzulom osim da si ostavi otvorenom mogućnost jeftinog i laganog izlaska, ali zasad je teško prognozirati hoće li je iskoristiti ako se ukaže šansa.

Rokas Pukštas se prošle sezone pretvorio u jednog od ključnih igrača kluba, no prvi je u izlogu za prodaju i trenutno je najvrjedniji Hajdukov eksponat. Klub se mora pokrivati transferima, posebno dok nema značajnijeg prihoda od Europe i za očekivati je da će ponudi u visini od cca osam milijuna eura Hajduk reći "da".

Kako će momčad izgledati ako dođu Džeko i Rakitić?

Neovisno o budućnosti Perišića, Pukštasa i svih ostalih igrača u kadru, jasno je da je podjednako bitno tko će doći. Maštu Hajdukovih navijača su zapalile višestruke najave o tome da će na Poljud stići Edin Džeko i Ivan Rakitić.

Kako bi Hajduk mogao izgledati ako se sve glasine ostvare:

Bila bi to velika stvar za domaću ligu, a nema sumnje da oni i dalje mogu dati jako puno u takvoj konkurenciji. S druge strane, najveći upitnici oko njihovog eventualnog dolaska vodili su se oko toga da će okosnica momčadi, posebno u ofenzivnom dijelu biti vrlo stara.

No, nije se previše pričalo o tome kako bi momčad bila složena i kako bi igrala. Hajduk je još s Livajom i Kalinićem imao određenih problema u fazi obrane, a sada bi stilski i formacijski morao zadovoljiti to da su mu na terenu istovremeno i Livaja i Perišić i Džeko i Rakitić i Krovinović.

Kako god tu momčad poslagali po terenu i koju god formaciju Gattuso izmislilo, u najboljem slučaju će barem jedan igrač igrati van svoje pozicije i u sasvim novoj ulozi, a vrlo lako će se ta tvrdnja odnositi i na više njih. Džeko i Rakitić su marke i igračine, ali slučaj Brekala i Perišića je vrlo nedavan i bolan dokaz da to nije uvijek dovoljno.

Još uvijek nije nađena zamjena za ključnog igrača

Hajduk je vrlo uvjerljivo završio prvi dio sezone i vodio je na tablici veći dio sezone da bi u finišu doživio kolosalan pad sa (za klub) rekordnih sedam domaćih prvenstvenih poraza. Pad je došao kao kombinacija više faktora, ali posebno je očito bilo koliko Hajduku nedostaje Mihael Žaper koji se u veljači polomio te ga nije bilo do kraja sezone.

Uz ofenzivno orijentirane bekove, Krovinovića od kojeg se na silu pokušava napraviti defenzivniji igrač nego što po prirodi jest i Livaju koji ne igra obranu, Žaper je zbog balansa koji daje momčadi bio ključan igrač Hajduka.

Grafika: Sofascore

No, stvari po tom pitanju nisu krenule nabolje. Žaper bi prema zadnjim informacijama mogao propustiti i veći dio, a možda i čitavu prvu polusezonu jer bi tek u listopadu trebao početi trenirati. Činjenica da Hajduk u tom periodu nije pronašao zamjenu za njega već lovi imena u napadu je van svake logike.

I Leko i Karoglan i Ivanković su imali velikih problema sa skrivanjem tog očitog kadrovskog problema. Kombinirali su formacijama, s jednim ili dva zadnja vezna, pokušavali su naći optimalnu kombinaciju između petorice igrača, ali nisu uspjeli.

Dok se ne riješi taj problem, najave o pojačanjima na drugim pozicijama su zanimljive iz svakog aspekta, ali iz sportskog aspekta su pompozna pozadinska buka. Onoga trenutka kada je preuzeo momčad, to je Kaliniću morao biti prioritet uz pronalazak novog trenera. Koji će, ako se taj problem ne riješi, imati isti problem, a onda i sudbinu kao njegovi prethodnici.

Sportski direktor Hajduka se mora uozbiljiti jer bi sezona mogla završiti debaklom prije nego što je počela kako treba. Gattusov autoritet i osobnost, Rakitićevo ili Džekino ime zvuče sjajno, ali postoji li itko na Poljudu tko kontrolira taj proces i zna točno što želi?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.