Ipak nećemo od iduće sezone gledati doigravanje za ostanak u SHNL. Ispada samo zadnji

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

PRIJE MANJE od mjesec dana u javnost je izašla informacija da je HNS odlučio u SuperSport HNL vratiti doigravanje za ostanak odnosno plasman u viši rang natjecanja. Podsjetimo, do prije četiri godine devetoplasirana momčad SHNL-a na kraju sezone je igrala dvije utakmice protiv drugoplasirane momčadi drugog ranga hrvatskog nogometa, a pobjednik bi ostao ili ušao u najviši rang.

Doigravanje je ukinuto od sezone 2020./21. iz jednostavnog razloga što se nikada nije dogodilo da je drugoligaš u tom dvoboju izbacio devetoplasiranu SHNL momčad. Prije četiri godine devetoplasirana ekipa najvišeg ranga Istra je s ukupnih 3:1 u doigravanju porazila viceprvaka nižeg ranga Orijent. Puležani su tako tri sezone zaredom ostali u ligi na isti način.

Ukidanjem smo lišeni neizvjesnosti u donjem dijelu tablice. U većini sezona pretposljednja ekipa SHNL-a bila bi daleko od posljednje i nije trebala strahovati za svoj status te je većinu utakmica drugog dijela sezone igrala bez ikakvog uloga. S druge strane, rijetko bi se u drugom rangu uopće pojavila dva kluba koji mogu ozbiljno pretendirati za ulazak u SHNL tako da postoje argumenti za i protiv.

Ipak ništa od promjene

Iako se mislilo da se doigravanje vraća od iduće sezone, čini se da ipak neće biti tako te da ćemo ovakav sustav natjecanja gledati barem iduće dvije sezone. Barem je tako rekao član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik Gorice Nenad Črnko gostujući u emisiji Sport nedjeljom:

"Ne znam tko je plasirao informaciju da se pravilo vratilo, sustav natjecanja postoji do sezone 2026./27. Ostaje i dalje sustav natjecanja kakav je bio, bit će i sljedeće sezone. Da bi se promijenilo, danas bismo trebali imati hitnu sjednicu Izvršnog odbora da bismo promijenili pravilo za iduću sezonu. Odmah mogu reći da i za sezonu 2025./26. ostaje da samo zadnji ispada. Nije naša stvar što je netko plasirao informaciju da se pravilo mijenja."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.