Klinac koji je preporodio Kramarića i odbio Bayern budućnost je svjetskog nogometa

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

IZA nas je gotovo trećina tekuće nogometne sezone, a u Bundesligi tri su momčadi i dalje bez poraza. Bayern ima nulu u koloni s izgubljenim utakmicama i to nije iznenađenje, ali svakako jest što su osim Bavaraca bez poraza još samo u Njemačkoj omraženi RB Leipzig, te Hoffenheim, klub koji se prošle sezone grčevito borio za ostanak sve do posljednjeg kola. Razigravanje za ostanak Hoffe je lani izbjegao zahvaljujući činjenici da Kovačev Eintracht nije uspio pobijediti Werder u Bremenu i tako iskoristiti njihov domaći posrtaj protiv Schalkea.
 
Lani su se spasili doslovce u sudačkoj nadoknadi, a danas igraju najljepši nogomet u Njemačkoj. Oku ugodan, atraktivan, brz i moderan te najvažnije – efikasan i učinkovit.
 
Lani se spasili u zadnjem kolu, danas su najljepša europska nogometna priča
 
Uoči prvenstva nitko nije očekivao da će momčad kojoj su mnogi predviđali još jednu stresnu borbu za opstanak biti hit prvenstva. Otvaranje Bundeslige za momčad Andreja Kramarića nije proteklo kao u snu. Četiri utakmice i četiri remija, početni su učinak koji je sugerirao da su svi oni koji su Hoffe i ove sezone gurali na dno Bundeslige bili u pravu. Međutim, onda se otvorilo.
 

Doma su igrali protiv Schalkea i već su u četvrtoj minuti primili gol. Preokret je inicirao Andrej Kramarić golom u 11. minuti, a pogodak za sva tri boda djelo je Ruppa, koji je za pobjedu pogodio u 40.
 
Taj je meč bio prekretnica i igrači Hoffenheima napunjeni samopouzdanjem slavili su i u tri sljedeća susreta. Kruna sjajne forme bilo je demoliranje Bayera s 3:0 usred Leverkusena u prošlom kolu.
 

Momčad bez zvijezda, koja se lani spasila u posljednji trenutak, danas je u zoni Lige prvaka, a cijela Europa divi se načinu na koji Hoffe igra. Od 2011. klub je promijenio osam trenera. Uprava kluba godinama je nervozno glavinjala u potrazi za pravim stručnjakom čiji će rukopis ostaviti trag i koji će donijeti rezultate i mir u klub. Pet su godina bezuspješno tapkali u mraku, no izgleda da su napokon u Julianu Nagelsmannu pronašli sve. 29-godišnji ''klinac'' i najmlađi trener u povijesti Bundeslige lani ih je spasio od ispadanja, a ove godine dokazao je da ga se s pravom smatra jednim od najboljih njemačkih trenera.
 
Anonimni klinac u manje od godinu dana napravio je čudo i postao je najtraženiji njemački trener
 
Da ne bi ispalo da se s kičastim epitetima razbacujemo bez ikakvog pokrića, isključivo zaneseni trenutnim rezultatima, važno je da ovo mišljenje potkrijepimo činjenicama, odnosno, da bacimo pogled unatrag i pogledamo što je to Nagelsmann napravio u zasada kratkoj trenerskoj karijeri.
 
Mladi je Nijemac preuzeo klub u proljeće kad su bili na bijednom 17. mjestu - sa samo dvije pobjede nakon 20 odigranih kola - i bez realne šanse da ih zadrži u elitnom razredu. Međutim, Hoffe je od Nagelsmannovog dolaska u klub ostvario fantastičan učinak od sedam pobjeda, dva remija i samo pet poraza. Tih 23 bodova bili su dovoljno za ostanak u Bundesligi.
 
''Riječ je o najmlađem treneru prve momčadi u povijesti Bundeslige. Možda je mlad, no nevjerojatno je studiozan i zreo trener. Na treninzima radimo vrhunski, što je vidljivo i u posljednjim nastupima. U Bundesligi su mladi treneri trend, a Nagelsmann kod svih igrača uživa maksimalan respekt'', prije nekoliko mjeseci je u intervju za Index svog trenera nahvalila jedna od najvažnijih poluga Nagelsmannove nogometne vizije, Andrej Kramarić.
 
Taj smo intervju s Kramarićem napravili u ožujku, nedugo nakon što je u klub stigao Nagelsmann. Iza Andreja bilo je mučno razdoblje u Leicesteru u kojem nije igrao i ponudu Hoffenheima shvatio je kao sjajnu priliku da dokaže svima onima koji su sumnjali u njegove kvalitete -  a takvih je u tom trenutku čak i u Hrvatskoj bilo sve više - da nije ''mačak u vreći''. Nagelsmann je prepoznao Andrejeve kvalitete, poklonio mu je povjerenje, a ovaj mu je to vratio stostruko. 
Kramarić i ove sezone igra fantastično. U Bundesligi je ove sezone zabio tri gola i dodao je pet asistencija (Krama je zajedno s Riberyjem vodeći u ovoj statističkoj rubrici u cijeloj Bundesligi) u 624 minute provedene na terenu, a pridodamo li tome i hat-trick u prvoj rundi Kupa protiv niželigaša Egestorf-Langredera, onda je jasno koliko hrvatski reprezentativac znači za Hoffe.
 
 
No, vratimo se mi junaku naše priče i arhitektu nogometnog čuda iz Hoffenheima. Nagelsmann, koji je rođen u Landsbergu, gradiću na jugozapadnom dijelu Bavarske, koncem je veljače na klupi posrnulog kluba naslijedio legendarnog Huuba Stevensa, službeno, najboljeg trenera u povijesti Schalkea. 
 
Kao igrač, nastupao je tek za rezervne momčadi Munchena 1860 i Augsburga, a s 22 godine morao je prekinuti karijeru zbog teške ozljede koljena. Međutim, Nagelsmann svoju budućnost nije vidio nigdje drugdje nego u nogometu i odmah je počeo raditi s mladim uzrastima. Dok je radio s djecom u Munchenu, Augsburgu i Hoffenheimu, kao skaut Augsburga asistirao je današnjem treneru Borussije Dortmund Tomasu Tuchelu, a paralelno s tim diplomirao je na tamošnjem DIF-u. Tada je započeo njegov meteorski uspon.
 
Igračku karijeru morao je prekinuti s 22 godine zbog teške ozljede koljena
 
''Nakon ozljede, pao sam u depresiju. Nisam dugo vremena želio imati nikakve veze s nogometom. Bio sam jako razočaran da sam tako mlad morao završiti karijeru. Međutim, vrlo brzo sam shvatio da se ne vidim u ničem drugom osim u nogometu'', pričao je Nagelsmann.
 
Sve je počelo kad je Markus Babbel napustio klupu Hoffenheima u prosincu 2012. Tada je trenerom imenovan Frank Kramer, a ovaj je zatražio da mu pomoćnik bude javnosti nepoznati klinac od 25 godina.
 
''Kad je Kramer nazvao i pitao želim li mu biti pomoćnik, umro sam od smijeha. Mislio sam da me zajebava.  Nisam ga shvaćao ozbiljno'', pričao je Naglesmann, koji je na klupi, kao pomoćnik ostao i kad su treneri bili Marco Kurz i Markus Gisdol.
 
Kako smo napisali, Hoffenheim je u listopadu 2015. doveo na klupu legendarnog, ali ostarjelog Stevensa umjesto Marcusa Gisdola, koji je dobio otkaz. Plan kluba je bio da Stevens odradi posao do kraja sezone, zadrži klub u ligi i pripremi teren za mladog Juliana, koji je tada s juniorima Hoffenheima bio prvak Njemačke, ali nije imao nikakvo iskustvo u vođenju neke seniorske momčadi. Ipak, užasni rezultati, a i zdravstveno stanje Huuba Stevensa, samo su ubrzali odluku da na klupu bundesligaša sjedne Nagelsmann.
 
 
Spasio je karijere Kramariću i Rudyju, a Vollanda je prodao za 20 milijuna eura
 
Gledajući sve te faktore, ono što je Nagelsmann napravio prošle sezone i što je nastavio ove, impresivno je za mladića njegovih godina. Od 22 utakmice u Bundesligi Hoffe je pobijedio u njih 11, šest je puta remizirao, a izgubio je samo pet puta, nijednom ove sezone. Također, lansirao je u orbitu nekoliko igrača, koji su u rekordno kratkom vremenu od relativno anonimnih igrača postali roba koja se itekako cijeni na europskom tržištu. Tako je preporodio Kevina Vollanda, koji je ovo ljeto prodan u Leverkusen za ogromnih 20 milijuna eura, spasio je karijere Andreju Kramariću i Sebastianu Rudyju, a koliko osjeća nogomet dokaz je da je pogodio i s ovoljetnim pojačanjima. Lukas Rupp, Karem Demirbay i Sandro Wagner pokazali su kao igrači koji rade razliku i koji imaju nevjerojatnu sposobnost zabiti ključne golove. U nogometu je vrijeme često ključno. Nekim igračima bez obzira na kvalitetu koju posjeduju treba određeni period adaptacije da se priviknu na novu sredinu. No, kod Nagelsmanna to nije slučaj. Činjenica da svi ti igrači igraju sjajno dokaz je da imaju kvalitetu, ali i sjajnog trenera koji zna njihov talent pretočiti u konkretan rezultat.
 
Ne robuje šablonama: ''Moraš imati i plan B, pa i plan C, ako zatreba"
 
Teško je šablonski objasniti kakav stil igre njeguje Nagelsmann. Kao i na većinu trenera mlađe generacije, posebice u Njemačkoj, i na njega je jak utjecaj imao visoki presing pod utjecajem Ralfa Rangnicka, sadašnjeg sportskog direktora i bivšeg trenera Leipziga, no Nagelsmann se te nogometne filozofije ne drži kao pijan plota, već kombinira.
 
''Rangnick je u lani Leipzigu razvio zanimljiv stil. Davao je loptu protivniku u noge kako bi lakše mogao da mu je uzme pred protivničkim golom. Sviđa mi se taj stil jer na takav način puno brže možeš doći do prilike za gol. Međutim, protivnici su vrlo brzo shvatili otkud im prijeti najveća opasnost i počeli su igrati toliko duboko, da taj plan nije uspijevao. Da bi uspio u današnjem nogometu moraš se prilagođavati. Imati i plan B, pa i plan C ako zatreba. Morate znati igrati i s loptom, ali i bez nje'', svoju viziju igre objasnio je Nagelsmann, čija je momčad po posjedu lopte tek šesta u Bundesligi s 53,7 posto.
 
Premda uglavnom igra neki čudan 3-5-2 sustav, za Nagelsmana je formacija nebitna.
 
''Ako mijenjate 4-4-2 u 4-3-2-1 razlika je u samo deset metara. Puno je važnije spriječiti protivnika da primi loptu, morate dobro markirati, odlično se pozicionirati, bez obzira koju na papiru formaciju igrate'', smatra najmlađi trener u povijesti Bundeslige.
 
Nagelsmann je više puta u intervjuima izjavio kako se divi klupskoj politici Villarreala prema mladim igračima, znao je reći kako je puno naučio od Guardiole i Wengera, no samo je jednog trenera izdvojio kao svog uzora. Dok je trenirao Augsburg Thomas Tuchel je tijekom sezone 2007/08 angažirao Nagelsmanna kao skauta, a ovaj je kasnije više puta znao reći kako mu je baš rad sa sadašnjim trenerom Borussije Dortmund bio presudan u karijeri.
 
 
Divi se Villarrealu, puno toga je naučio od Guardiole i Wengera, ali jedini uzor mu je Tuchel
 
''Thomas je izvršio najveći utjecaj na mene. Učeći od njega shvatio sam da je to moj put. Puno sam naučio od njega'',  priznao je Nagelsmann, a Tuchel nerijetko uzvraća pohvalama.
 
''Presretan sam zbog njega. Julian je znatiželjan i nevjerojatno vrijedan mladi trener. Sve ovo što mu se događa nije ništa neobično. Zaslužio je ovo i vjerujem u njega. On je budućnost svjetskog nogometa.''
 
Danas je Nagelsmann europski nogometni hit, a čak i njegovi poslodavci  znaju da je pitanje trenutka kad će ga oteti jedan od europskih velikana.  
''Želio bih da u klubu ostane što duže, barem dok sam ja živ. No, ne vjerujem u to. Hoffenheim će postati premali za njega i to vrlo skoro'', nedavno je izjavio bogati vlasnik kluba, 76-godišnji Dietmar Hopp.
 
Reputacija mu je toliko brzo porasla za manje od godinu dana da danas svi u Njemačkoj pričaju samo o njemu.
 
Tuchel vjeruje da je budućnost svjetskog nogometa, a stariji treneri u Bundesligi ga ne vole jer ga se boje
 
Trener Bayera iz Leverkusena Roger Schmidt prošlu je subotu dobio crveni karton nakon što je frustriran, rekao  Nagelsmannu da začepi i sjedne na klupu. Neposredno prije, pri rezultatu 3:0 za Hoffenheim, Schmidt mu je ljutito dobacio:

''Ne pravi se pametan, balavče. Ponašaš se kao da si ti izmislio nogomet''.

Ovaj incident samo je dokaz i plastični primjer da stare njemačke trenerske lisce muči činjenica da se na velikoj sceni pojavilo novo lice, odnosno klinac koji je u rekordnom roku na sebe privukao svu pažnju nogometne javnosti. Nervoza koju je u Bundesligi izazvala pojava Nagelsmanna, još je jedan dokaz da mladi Bavarac ima u sebi nešto zaista posebno.
 

Rekao je ''povijesno NE'' Bayernu
 
No, pitanje je što bi bilo s njegovom karijerom da je koncem prošle godine prihvatio ponudu predsjednika Bayerna Rummeniggea i sportskog direktora Matthiasa Sammera da preuzme drugu momčad bavarskog velikana. Nagelsmann je tada bio u Munchenu na pregovorima, pregovarao je s njemačkim prvakom, no srećom po nogomet, izrekao je ''povijesno NE'' kultnom klubu.
 
Međutim, treba biti oprezan. Julian Nagelsmann još nije ni Tomas Tuchel ni Carlo Ancelotti.
 
Nevjerojatan je talent, no pogubno bi bilo već sad ga uspoređivati s Ancelottijem ili Tuchelom
 
Definitivno se radi o nevjerojatnom trenerskom potencijalu, no već sad uspoređivati ga s trenerima koji iza sebe imaju godine iskustva na velikoj sceni, gomile trofeja i što je najvažnije, enormne budžete i najbolje svjetske nogometaše na raspolaganju, bilo bi pogrešno, a možda i pogubno.
 
Ispred Hoffenheima dvije su utakmice koje će pokazati koliko Nagelsmann može u direktnim dvobojima s najjačima. U nedjelju od 15:30 na svom terenu Hoffe igra protiv trećeplasirane Herthe, a onda slijedi najteži mogući zadatak - gostovanje kod Bayerna na Allianz Areni.
 
I Leicester se prije dvije sezone čudesno spasio u zadnjim kolima, a onda je...
 
Teško je vjerovati da će Hoffenheimov niz neporaženosti potrajati i nakon gostovanja u Bavarskoj, međutim, tko zna. Prošle sezone do samog kraja nismo vjerovali ni da mali Leicester može do naslova prvaka Engleske, a baš se to dogodilo. Lisice su nas lani uvjerile da ako u nešto čvrsto vjeruješ, sve je moguće i upravo su s takvim su pristupom ispisali jednu od najljepših sportskih bajki svih vremena. Tako da je doista sve moguće, odnosno ništa nije nemoguće. S druge strane, znakovito je i da se Leicester prije dvije sezone spasio čudesnim nizom u zadnjim kolima.
 
Ako ništa, Julian Nagelsmann i njegova hrabra družina pokazali su da misle ozbiljno, unijeli su dašak svježine u europski nogomet, a Bundesliga ih se boji. S razlogom.
 
 
 
 
 
 
 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.