HRVATSKI NOGOMETAŠI

Španjolci: Mourinho cijeni Hajdukovo čudo od djeteta. Daje mu šansu sa 16 godina

Foto: Roma Twitter

MATE IVKOVIĆ, talentirani hrvatski veznjak, u siječnju ove godine prešao je iz Hajduka u Romu. Ivković je 2006. godište, a talijanski mediji pisali su da je jedan od najboljih igrača svoje generacije te kako se dosta velikih klubova interesiralo za mladog hajdukovca, ali da je Roma bila najkonkretnija.

Sada iz inozemstva stižu nove vijesti o mladom Hrvatu, ovog puta iz Španjolske. Cijenjeni list As izvještava kako je Ivković debitirao za Romu u prijateljskoj utakmici protiv talijanskog niželigaša Trasteverea. Osim toga, As navodi kako Mourinho jako cijeni hrvatskog igrača te ga uspoređuje s Nemanjom Matićem, srpskim veznjakom kojeg je Mourinho vodio više puta tijekom karijere.

"Mourinho nije baš sklon eksperimentima, ponekad čak ni u predsezoni. Ponekad su ga optuživali da se premalo kladio na mladost. No ovo je jedna od prilika u kojoj se talent probija i treba mu dati priliku kako se kasnije ne bi pokajali", započinju Španjolci tekst o Ivkoviću.

Mourinho ga jako cijeni

Tekst se nastavlja: "Roma je zato u siječnju vrlo snažno tipovala na visokog i vrlo mladog Matea Ivkovića. Zadnji je to vezni koji je u siječnju napunio 16 godina i zbog kojeg je Tiago Pinto, šef Rominih nogometnih operacija, nekoliko mjeseci prije isteka ugovora platio splitskom Hajduku oko 600.000 eura. Nije mogao čekati."

"Roma je primijetila neobičan tehnički talent i fizičke predispozicije za dječaka od samo 15 godina i bila je brža od svih zainteresiranih. Krenuo je igrati za Romine mlađe uzraste, no Mourinho ga je primijetio i uvrstio u postavu na pripremama", dodaje autor.

Opisao je i njegove tehničke kvalitete: "On je zadnji vezni visok 1.92 metra koji je rođen u Splitu 6.1.2006. Ivković je imao nagli rast i razvoj u Rominim mlađim uzrastima. Iz U-17 brzo je promoviran u U-18 gdje je također briljirao. Ljevonogi veznjak sjajno igra pod presingom i inteligentan je."

Usporedba s Matićem

Slijedila je i usporedba sa srpskom zvijezdom: "Zbog fizionomije (točnije, visine) usporedili su ga s Nemanjom Matićem, s kojim ima dosta sličnosti u igri. Ali Ivković donosi još puno toga. Fino otvara napade i kontrolira ritam susreta."

"Mourinho, koji mu je već poklonio debi, želi ga procijeniti ovih dana da vidi je li spreman uletjeti u prvu momčad ili još uvijek mora lelujati oko prve momčadi i učiti u Rominom kampu od iskusnijih igrača. Po tom pitanju, bilo bi sjajno kada bi mogao učiti od igrača poput Matića. Upravo je Srbin stigao u Romu na inzistiranje Mourinha", zaključuje se u tekstu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.