Ružni i negledljivi div pretvorio se u jednu od najzabavnijih momčadi današnjice

Foto: EPA/Index

JUVENTUS je prošle sezone bio totalna nogometna anti-reklama. Momčad bivšeg trenera Massimiliana Allegrija (57) uspjela je nekako završiti na trećem mjestu Serie A, ugurati se u Ligu prvaka i osvojiti talijanski kup igrajući destruktivan nogomet lišen svake kreativnosti, no Allegri je na oduševljenje velike većine navijača dva kola prije kraja dobio otkaz jer se zamjerio Cristianu Giuntoliju (52), glavnom čovjeku sportskog sektora.

Giuntoli od prvog dana nije vidio rigidnog Allegrija kao trenera sposobnog stvoriti momčad koja će igrati napadački i učinkovito, čija igra neće zgražati navijače i tjerati ih s tribina Allianz Stadiuma. Na klupu je od prvog dana srpnja sjeo hit-trener Thiago Motta (42), koji je prošle sezone s Bolognom dopadljivim nogometom iznenađujuće izborio Ligu prvaka, čime je započela era nekog novog, zabavnog i napadački orijentiranog Juventusa.

Imali ste priliku prošle sezone gledati Juventus i sigurno niste uživali. Allegrijev nogomet bio je fokusiran prvenstveno na čvrstu defenzivu i strogu taktičku disciplinu, što je do veljače donosilo rezultate iznad očekivanja. Potom je uslijedio žestoki pad jer Juventus uglavnom ne bi znao što treba učiniti u posljednjoj trećini terena. Na tome se nije radilo.

Ako bi Juve slučajno poveo nastupilo bi mrtvilo na terenu, mogli ste komotno promijeniti TV program. Allegrijevi igrači bi se bez ikakvog rizika dodavali u obrani, a svaki pokušaj iznošenje lopte prema naprijed izgledao bi predvidljivo, često i nakaradno zbog tehničke nekvalitete i zahrđalosti igrača, koji, spomenuli smo, nisu na treningu pretjerano razvijali taj segment igre.

Grafika: Sofascore

Od nevjerojatno dosadnog nogometa do željno iščekivane atrakcije

Juventusove zvijezde držale bi se zadanih pozicija bez milimetra odstupanja. To je dovodilo do prilično ružnog i negledljivog nogometa. Isprogramirani igrači bi rijetko trčali u dubinu, igrali u međuprostorima ili mijenjali pozicije pa su se rivali lako prilagođavali. Nešto kvalitetniji protivnici koji bi pokušali napasti crno-bijele, uglavnom bi profitirali. Toga od ove sezone više neće biti.

Mottin Juventus, rekli smo, ima sve predispozicije za postati jedan od najvećih hitova europskog nogometa. Već sada se naziru konture dijametralno suprotne priče. Juventus je na malome uzorku osvojio niz simpatija u kolovozu. Današnja momčad igra dinamičnije, igrači utrčavaju u prazne prostore i pozicijski se rotiraju. Željni su dobrog nogometa jednako kao i Motta i to već u startu čini razliku.

Tako se dogodi da lijevi bek Andrea Cambiaso protiv Verone započne kao desno krilo, a završi na poziciji polušpice većinu utakmice. Isto tako i stoper Federico Gatti postane desni bek u otvaranju igre, a desni bek Savona se po vokaciji pretvori u Danija Alvesa pa postane napadačko krilo. Veznjaci konačno uživaju u posjedu i uvijek imaju treću opciju za dodavanje. 

Takve elementarne stvari pod Allegrijem su bile nezamislive. Mottin nogomet u startu izvlači najbolje iz svih igrača, koji očigledno uživaju pod novim načinom rada. Sve to zanimljivo je gledati jer igrači postanu lišeni pritiska od pogreške i počnu uživati u igranju nogometa. Točnije, počnu se uistinu osjećati kao kompletni nogometaši jer im poraste samopouzdanje.

Znalac Giuntoli svakodnevno je gledao Juveovu muku pod Allegrijem. Zato je Mottu nagovarao mjesecima unazad i paralelno radio na prijeko potrebnim prinovama, ali i čišćenju svlačionice, kako bi novom treneru omogućio materijal s kojim može krenuti u pripreme. Dobro je poznato kako su Motti treninzi svetinja.

Juventus je postao zabavan za 270 minuta

Ono što se radi na treningu, brzo se primijeti na utakmicama. Tako je to objasnio hrvatski veznjak Nikola Moro (25) na gostovanju u Podcast inkubatoru. Moro je prošle sezone igrao pod Mottinim vodstvom. Opisao je kako izgledaju Mottini treninzi, a dio repertoara dao se vidjeti i na Juventusovim službenim kanalima za vrijeme priprema.

Posebno je to bilo istaknuto za vrijeme ljetnih priprema u kojima je Juve nizao loše rezultate. Porazi od Nürnberga i Atletico Madrida nisu sugerirali da će Juventus snažno otvoriti sezonu i biti u vrhu Serie A, no nakon 270 minuta Motta je mnoge kupio. Brojke iznad potvrđuju da Mottin Juventus teži posjedu, pas-igri i napadačkom mentalitetu, što mu je u prva tri kola donijelo sedam bodova.

"Na treningu nema završnice, nema udaraca. Na treningu je samo posjed, veliki intenzitet. Mislim da je taj trening, ako treniraš dobro pet dana, ako radiš ono što traže od tebe... Mislim da je ovo sad utakmica, evo stavite ovako sliku i gledajte u to. Trening je puno bitniji od utakmica i taj intenzitet i kad se ne zna do zadnjeg dana tko će igrati, iako je izgledalo da stalno igraju isti.

On je stalno rotirao, stalno je netko novi, bez obzira kako se zove. Sad ako imamo neku zvijezdu i jedan dan ne može trenirati, za vikend te onda nema. Ne možeš odmoriti dan-dva pa doći u petak pa ćeš igrati. To ne postoji. Moraš biti pet dana na treningu i moraš biti spreman."

Što je to donio Thiago Motta?

"Ta jednostavnost igranja, bez komplikacija. Odradi, ispoštuj ono što je najjednostavnije. Naravno da imaš slobodu u nekim trenucima, da to nije sve nacrtano. Ali držanje lopte, drži je i dvije minute ako treba, oni neka trče, ne žuri nigdje. Široko, traženje trećeg igrača... Mi smo najprepoznatljiviji po tome što smo držali posjed protiv velikih i malih. Nismo nabijali loptu."

Juventus, stoga, nije uzalud promovirao klince iz druge momčadi, o kojima ćemo u nastavku teksta. Motti nije presudno iskustvo i kako se tko zove. On gleda nivo fizičke spreme i trenutno mentalno stanje igrača. Moro objašnjava kako je Juventusovom treneru sasvim prirodno iz prvih 11 maknuti skupu zvijezdu i umjesto nje uvrstiti juniora ako potonji pokazuje više na treningu:

"U njegovom sistemu su svi igrali dobro, nije bitno jesam li igrao ja ili neki junior. U većini slučaja imamo neke nacrtane taktike i situacije u kojima moraš biti. Neće ti prigovoriti ako igraš slobodnije. On ti da neki smisao i viziju koju ti imaš u glavi. Ali ako ti zamisliš nešto drugo i pogriješiš, nema veze."

Giuntoli, tvorac šampionskog Napolija iz 2023. godine, u Juventus je stigao na poziciju tehničkog direktora u srpnju prošle godine kako bi napravio potpunu rekonstrukciju momčadi. Prošloga ljeta ruke su mu bile vezane jer Juventus jednostavno nije imao novca pa je Allegri morao izvlačiti maksimum iz limitiranog rostera. 

Torinska momčad nije sudjelovala u europskim natjecanjima pa nije ni bilo nekih većih transfera, no zato je ovoga ljeta Giuntoli krenuo jako. Juventus je odradio jedan od najboljih prijelaznih rokova unazad 20 godina pa je pred Mottom izazov da s talentiranim i osvježenim sastavom pokuša stvoriti nešto prepoznatljivo i uspješno.

Počelo je dobro jer je Juventus trenutno na diobi prvog mjesta Serie A, i to uz zanimljivu igru na terenu. No prije nego što je Motta počeo s radom u trening-centru, Giuntoli je morao opravdati epitet jednog od najboljih nogometnih djelatnika u Europi i napraviti ogroman posao. Krenuo je metlom.

Čišćenje svlačionice bio je osnovni preduvjet

Juventus je ovog ljeta napustilo 25 igrača, a među njima ima nekoliko vrlo važnih imena iz prošlih sezona. Vratar Wojciech Szczesny (34) završio je karijeru. Iskusni defenzivac Alex Sandro (33) nije dobio novi ugovor. Stoper Daniele Rugani (30) ne uklapa se u Mottinu viziju, kao ni bek Mattia De Sciglio (31).

Ključni veznjak Adrien Rabiot (30) nije se uspio dogovoriti oko novog ugovora pa je otišao besplatno. Federico Chiesa (26) za samo 12 milijuna eura preselio se u Liverpool jer ga Giuntoli i Motta nisu vidjeli kao ključnog igrača, a klub je najviše novca zaradio na igračima koje nije ni koristio. 

Matias Soule (21) prodan je Romi za 25.6 milijuna eura. Prošle sezone se mlado argentinsko krilo pokazalo na posudbi u Frosinoneu, a Giuntoli je odlučio na njemu zaraditi kako bi mogao taj novac reinvestirati u neke druge igrače. Ista je stvar i s mladim španjolskim stoperom Deanom Huijsenom (19), koji je prodan engleskom Bournemouthu za 15.2 milijuna eura. 

Foto: EPA, Grafika: Index

On je prošle polusezone igrao na posudbi u Romi. Samuel Iling-Junior (20) i Enzo Barrenechea (23) otišli su u Aston Villu kako bi Juventus smanjio odštetu za Brazilca Douglasa Luiza. Naposljetku, prodan je i vječni talent Moise Kean (24) za 12 milijuna eura u Fiorentinu. Juventus je prodajama zaradio 103.5 milijuna eura, no vrijedi istaknuti kako je i uštedio na plaćama jer su ga Szczesny, Alex Sandro i Rabiot zbirno koštali oko 20 milijuna eura godišnje. 

Juventus oduševio Mercatom

Ova čistka otvorila je manevarski prostor Giuntoliju. Doveo je devet novih igrača, a trojica su priključena seniorima iz Juve Next Gena, druge momčadi koja se natječe u trećoj ligi. Giuntoli je Motti stvorio roster koji bi ove sezone, ako ništa drugo, trebao igrati zanimljiv i napadački nogomet.

Već nakon uvodna tri kola i sedam osvojenih bodova bez primljenoga gola Mottin rukopis je vidljiv. Juventus će biti napadački orijentiran, akcije će teći visokim intenzitetom i najviše će uživati igrači koji vole loptu u svom posjedu. 

Dakle, sve suprotno u odnosu na Allegrijevu eru. Giuntoli je stoga Motti doveo tri nova veznjaka u koja je uloženo oko 125 milijuna eura. Brazilac Douglas Luiz (26) bio je prošle sezone jedan od najboljih veznih igrača Premier lige igrajući za Aston Villu.

Teun Koopmeiners (26) već dugo je jedan od najboljih ofenzivnih veznjaka Serie A. Taj je status zaradio igrajući sjajan nogomet u Atalanti. Khephren Thuram (23) stigao je iz francuske Nice i smatra ga se velikim potencijalom. Već taj vezni trio djeluje osvježavajuće i budi euforiju među fanovima Stare dame. Uložilo se i u ofenzivu.

Argentinski ofenzivac Nico Gonzalez (26) došao je iz Fiorentine kako bi zaoštrio konkurenciju na krilnim pozicijama, baš kao i Portugalac Francisco Conceicao (21), koji je stigao iz Porta. Oba igrača su službeno na posudbi. Za Gonzaleza je Juventus već ugovorio transfer pa će ga na kraju tekuće sezone otkupiti za 25 milijuna eura. 

Oko Conceicaoa Porto i Juventus tek imaju za pregovarati oko permanentnog transfera, no dojam je kako Motta već sada obožava omalenog portugalskog reprezentativca. Conceicao je na debiju protiv Rome u samo 45 minuta pokazao da je igrač kakav je Juventusu bolno nedostajao godinama unazad.

Tehnički dotjeran, brz s loptom u nogama, kreativan i okomit, bit će od velike koristi Mottinoj momčadi. Važna ofenzivna karika Juventusu je stigla iz spomenute druge momčadi. 

Dokaz Mottine hrabrosti je nepoznati Mbangula

Do jučer anonimni belgijski ofenzivac Samuel Mbangula (20) zasad je zasjenio sve skupocjene prinove. U prva tri kola brzonogo krilo ima učinak od pogotka i tri asistencije, čime si je kupio mjesto u momčadi. Uložio je Juventus i u obranu. Kolumbijski defenzivac Juan Cabal (23) stigao je iz Verone. Njegove su statistike oduševile Giuntolija. 

Cabal je prošle sezone bio jedan od najdominantnijih obrambenih igrača Serie A u oba pravca, a dugo vremena je na njegovom transferu radio i Inter. Uz njega je stigao i Francuz Pierre Kalulu (24) na posudbu iz Milana. Kalulu nije bio jedna od prvih opcija Giuntolija jer je klub lovio Jean-Clairea Todiboa (25) iz Nice, koji je završio u West Hamu. 

Kalulu je sposoban igrati na pozicijama stopera i desnoga beka, međutim, ni on, a ni kapetan Danilo zasad nisu prvi izbor Motte na desnome beku. To je Nicolo Savona (21), Juventusov talent koji je stigao iz druge momčadi. Savona je startao u sve tri uvodne utakmice, a protiv Verone je zabio i gol. 

Iz Next Gena je priključen i mladi švedski lijevi bek Jonas Rouhi (20), koji bi trebao biti pričuvna varijanta za standardne Cabala i Andreu Cambiasa (23). Za kraj, umjesto pouzdanog vrata Szczesnog Giuntoli je doveo Talijana Michelea Di Gregorija (26) iz Monze, koji će klub koštati oko 20 milijuna eura. Di Gregorio je prošle sezone bio jedan od najboljih vratara Serie A, a zbog sjajne igre nogom idealno se uklapa u Mottinu viziju.

Spomenimo još kako je Juventus doveo i najvećeg crnogorskog talenta Vasilija Adžića (18). Taj je ofenzivac odradio sjajne pripreme i Motta je oduševljen njegovim psiho-fizičkim mogućnostima. Adžić bi također trebao dobiti priliku ove sezone kao jedna od napadačkih opcija.

Na kraju, matematika otkriva kako je Juventus u ljetnom prijelaznom roku potrošio 164.8 milijuna eura te u svlačionicu instalirao 12 novih lica. Već u startu to je dalo opipljive rezultate. Spomenuli smo, Juventus je zasad na diobi prvoga mjesta sa sedam osvojenih bodova.

Motta je igrače oslobodio Allegrijevih okova. Ovo je dokaz

Rutinski je momčad Thiaga Motte pobijedila Como (3:0) u prvome kolu, a najbolji je dojam ostavila na gostovanju kod Verone (3:0). Remi protiv Rome (0:0) u Torinu pokazao je određene napadačke slabosti. 

Konkretno, Juventusov napad nije potpuno uigran, no unatoč tome, momčad je svih 90 minuta igrala otvoreno i na pobjedu. Posebno se to vidjelo u drugom poluvremenu kada je torinski sastav svim silama krenuo po pogodak, riskirajući da ostane bez ijednog boda. Euforiju i maštu Juventusovih tifoza potpiruje baš taj ambiciozni gard u kojem momčad pokazuje sve ono što radi na treningu.

Na jednom je igraču posebno uočljiv rezultat Mottinog rada. Veznjak Manuel Locatelli (26) pod Allegrijem je igrao alibi-nogomet, bez ikakve intencije okomitih dodavanja. Allegri je igrače okovao taktičkim zahtjevima pa se Locatelli isključivo brinuo oko defenzive, a prema naprijed - koliko stigne. To je trošilo zahvalnog veznjaka u kojeg su svi pomalo počeli gubiti vjeru. 

Grafika: Sofascore

Međutim, Mottinim dolaskom Locatelli je postao važna karika veznog reda i sada uživa u nogometu. Njegova dodavanja više ne idu isključivo prema nazad te ima značajno više dodira s loptom u odnosu na prethodnu sezonu.

To potvrđuje činjenicu da su Juventusovi nogometaši već uspjeli upiti dobar dio Mottinih uputa jer momčad u prosjeku ima posjed lopte 55.8 posto vremena te točnost dodavanja od 90 posto, što je zasad najviša brojka u Serie A. 

I laiku je golim okom vidljivo da u igri Mottine momčadi nema nikakvog kompliciranja, što oslobađa Locatellija: "Mi smo imali taj sustav u kojem je igrač neprimjetan ali jako bitan. Ne radiš neke specijalne stvari, ne traži se od tebe prođeš igrača i zabiješ gol, ali se traži da budeš jednostavan i da imaš pravo rješenje", objasnio je Moro.

Uz to, defenziva je djelovala vrlo stabilno. Vratar Di Gregorio je u tri utakmice imao tri sitne intervencije. Como, Verona i Roma uputili su svako po jedan udarac u okvir Juventusovog gola. Ipak, pravi testovi tek slijede. U subotu Juventus gostuje kod Empolija, a zatim mu dolazi Napoli.

Kako na papiru izgleda i koliko može taj novi Juventus?

Između toga dočekuje PSV u Ligi prvaka. U te tri utakmice Motta sigurno neće odstupiti od svojih ideja niti će se prilagođavati protivnicima. Juve će ih sve napasti i to je ono što intrigira klupske tifoze. Juventus je prošlih sezona imao puno problema s ozljedama, a i u ovoj nije krenulo bajno po tom pitanju.

Conceicaa neće biti do kraja rujna, a Thuram, Adžić i Timothy Weah su već propustili neke uvodne utakmice. U ovom je rosteru upitna širina. Konkretno, tek će se ispostaviti mogu li spomenute mlade snage Rouhi, Savona, Mbangula i Adžić iznijeti cijelu sezonu te uskočiti u rotaciji kada to bude potrebno.

Osim toga, Juventus će ovisiti o učinku Kenana Yildiza (19), talentiranog turskog ofenzivca. Njemu Motta daje apsolutnu slobodu u napadu. Yildiz je od ove sezone nova desetka Bianconera. U ovosezonska tri nastupa ima dvije asistencije i uglavnom igra na lijevoj strani napada.

Njegova inspiracija ključna je za mnoge ofenzivne ideje. Talent nije upitan, međutim, Yildiz će, baš kao i ostatak momčadi, morati pokazati mentalnu snagu u borbi za trofeje jer netko tko uloži preko 150 milijuna eura u igrače ne može se smatrati autsajderom. Postava u nastavku teksta sigurno neće biti stalna niti će činiti udarnih 11 jer će Motta svima davati priliku.

Rano je prognozirati može li Mottina momčad zaprijetiti goropadnom prvaku Interu i osvojiti prvu titulu nakon 2020. godine. Inter će i ove sezone vjerojatno osvojiti preko 80 bodova u Serie A, što bi mu trebalo biti dovoljno za obranu titule. Inter je uvjerljivo prvi kandidat za Scudetto jer ima najsnažniji, najuigraniji i najširi roster, no sada ima konkurenciju koja je u uzlaznoj putanji.

Što se Lige prvaka tiče, ona je Zebrama dobar poligon za skupljanje iskustva te idealna pozornica za prezentiranje atraktivnog nogometa čiji bi stil igre morao privući neutralnog konzumenta. Dobro se sjećamo koliko je Allegrijev Juventus bio bolan za oči i koliko je ljudi otjerao sa stadiona.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.