Crnogorci poklonili Srbiji hrvatsku podmornicu

CRNA GORA poklanja Srbiji podmornicu manjeg tipa "Una" koja je duga 20 metara i teška 90 tona, a s nje je uklonjeno sve naoružanje. Naime, prema pisanju Večernjih novosti podmornica će biti muzejski eksponat postavljen u krugu Rječne flotile u Novom Sadu. Crna Gora već je prije poklonila Slovencima jednu podmornicu, a najavila je kako će jednu pokloniti Hrvatskoj. No, problem je tome što su podmornice predmetom sukcesije i ne mogu biti prodavane ni poklonjene s obzirom da u ovom konkretnom slučaju sve pripadaju Hrvatskoj.

Podmornica tipa "Una" prije Domovinskog rata bilo je šest i sve su bile stacionirane u Splitu, točnije u ratnoj luci Lora. Riječ je o P-911 Tisa, P-912 Una, P-913 Soča, P-914 Zeta, P-915 Vardar i P-916 Kupa, a raspadom SFRJ, sve podmornice su odvezene u Crnu Goru osim  jedne P-914 Zete koja se u trenutku sukoba nalazila na remontu. Kasnije je ta podmornica uvedena u sastav HRM pod nazivom P-01 Velebit.

Prema pravilima sukcesije s obzirom da je zadnje upisano vlasništvo podmornice  bio Split odnosno matična luka bila je Lora, podmornica koja se poklanja Srbiji zapravo je vlasništvo Hrvatske.

Velikih problema bilo je i kada su Slovenci primali svoju poklonjenu podmornicu jer su se bojali da bi Hrvatska mogla spriječiti dostavu. Sve je na kraju bilo odigrano potpuno u tajnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.