HSLS predstavio gospodarski program za poticanje investicija

Foto: Hina

GOSPODARSKI program HSLS-a u petak je u Karlovcu novinarima predstavio Josip Budimir, stranački gospodarski strateg, istaknuvši kako je potrebno ukloniti mnogobrojne prepreka za investitore i poslovanje u Hrvatskoj, te se kritički osvrnuo na poteze vladajućih, rekavši da smo na ljestvici konkurentnosti jako nisko.

Predsjednik karlovačkog HSLS-a Dragutin Belavić naglasio je kako se pokazao poticajnim HSLS-ov prijedlog od prije četiri godine da se Općina Barilović odrekne komunalnog doprinosa od gradnje novih pogona u poduzetničkoj zoni u Logorištu, jer je potom otvoreno nekoliko pogona, a grade se i novi.

I općina i stanovništvo imaju dugoročnu korist od otvorenih radnih mjesta, a ne komunalnih naknada kod gradnje, dodao je.

Budimir je naglasio da bi to u Hrvatskoj trebala postati praksa, te da je HSLS unatrag četiri godine pozivao na smanjenje ulagačkih prepreka, zbog kojih je Hrvatska na ljestvici konkurentnosti vrlo nisko.

Dobar primjer

Primjer općine Barilović je dobar i želimo da se kao praksa proširi cijelom Hrvatskom, jer previše je prepreka za poslovanje u Hrvatskoj pa smo na ljestvici konkurentnosti jako nisko i 11. najlošija zemlja po izdavanju građevinskih dozvola, dodao je.


Naglasio je kako HSLS ostaje kod stava od prije četiri godine da je u politici investicija potrebno ukinuti komunalni i vodni doprinos u cilju pojeftinjenja investicija.

Još predlažu da se investitore oslobodi i obaveze izgradnje transformatorske stanice kod priključivanja na elektro-energetsku mrežu, koju poslije ionako moraju prepustiti HEP-u, da bi se oslobodili troška održavanja.

Ako HEP naplaćuje „mrežarinu“ u cijeni kilovat sata električne energije, onda je logično da on iz tih ostvarenih prihoda financira tu infrastrukturu, a ne da poduzetnici moraju financirati izgradnju transformatorskih stanica kao infrastrukture, rekao je Budimir.

Također na zahtjev poduzetnika odmah treba raspisati natječaj za najam, prodaju ili davanje u koncesiju državne imovine, kako bi bila ekonomski isplativa, jer je jedna od prepreka investiranju i nezavršena privatizacija državne imovine i neizdavanje građevinskih dozvola, dodao je.

Gospodarski strateg HSLS-a smatra da je neophodna i liberalizacija procedura, poput primjerice izdavanja građevinskih dozvola. Za to je potrebno povećati i efikasnost županijskih upravnih tijela koja izdaju dozvole, dodaje.

Kritika Kukuriku koalicije


Budimir je kritizirao poteze vladajuće Kukuriku koalicije koja je u svom planu 21 imala plan decentralizacije, ali, naglasio je, aktualna je vlast učinila upravo suprotno te je na teret općina i gradova napravila porezna rasterećenja troškova rada i povećanja neoporezive osnovice plaća. Zbog toga je, primjerice, u proračunu Grada Karlovca manje 21 milijun kuna ili oko 10 posto ukupnog gradskog proračuna, rekao je.

Zamislite kako bi se centralni proračun osjećao da mora obaviti 10 postotnu fiskalnu prilagodbu i za 13 milijardi kuna smanjiti svoje rashode, rekao je Budimir.

Izrazio je i žaljenje što će i ove godine deficit državnog proračuna biti između pet i šest posto BDP-a, ocjenivši kako Hrvatska klizi prema tome da nakon Grčke bude najzaduženija zemlja u Europskoj uniji.

Naša je poruka da bi se Ministarstvo financija, umjesto što slavi neki minimalni rast BDP-a i marginalne uspjehe, moralo upitati kako uskladiti javnu potrošnju s mogućnostima, rekao je Budiumir.

Pozvao je vladajuće da "vođeni primjerom iz Grada Karlovca koji je smanjio svoje proračunske rashode u značajnoj mjeri, a nije ga išao povećavati kompenzacijskim mjerama, pokuša na isti način provesti fiskalnu prilagodbu i omogućiti nam održivi razvoj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.