Papa Franjo pozvao vjernike da ostanu u BiH

Foto: FAH

PAPA Franjo izrazio je danas snažnu potporu ostanku i povratku ljudi u Bosnu i Hercegovinu, napose Hrvata katolika, primajući u Vatikanu katoličke biskupe koji su ga upozorili da je iz zemlje zbog rata i diskriminacije nestala gotovo polovica vjernika, javila je Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

Papa je u obraćanju istaknuo da je s pozornošću pročitao izvješća bosanskohercegovačkih biskupa te da je "molio za sve stanovnike vaše zemlje i za sve one koji su bili prisiljeni otići u inozemstvo zbog ne tako davnih ratnih događanja, zbog nezaposlenosti i neizvjesnosti za budućnost".

"Ohrabrujem vas da ne štedite svoje snage u podupiranju slabih, da pomognete – na način kako vam je najprikladnije – sve one koji imaju opravdanu i iskrenu želju za ostankom u rodnoj zemlji te utažiti duhovnu glad onih koji vjeruju u neprolazne vrijednosti, proizašle iz Evanđelja, koje su tijekom stoljeća podupirale živote vaših zajednica", rekao je Sveti otac tijekom pohoda biskupa Ad limina Vatikanu, javlja KTA.

Papa je bosanskohercegovačke biskupe pozvao na zajedništvo naglasivši da ovu prigodu koristi da im uputi jednu osobnu poruku.

Papa početkom lipnja u Sarajevu

"Poznate su mi povijesne prilike koje su doprinijele različitosti Bosne od Hercegovine u mnogim oblicima. Ipak, vi ste jedno tijelo: vi ste katolički biskupi na jednom pograničnom području u zajedništvu s Petrovim nasljednikom", istaknuo je Papa.

Izrazio je radost zbog skorog posjeta Sarajevu početkom lipnja.

Na području Republike Srpske nedostaje 95 posto Hrvata katolika


Predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica istaknuo je da je broj katolika prepolovljen u BiH u odnosu na vrijeme prije rata. Iznio je podatke da na području Republike Srpske nedostaje 95 posto Hrvata katolika, a na području Vrhbosanske nadbiskupije ih je ostala tek trećina. Komarica je izrazio zahvalnost papama jer su upućivali snažna upozorenja domaćim i stranim političarima da odlučnije porade oko uređenja BiH kao pravne, sigurne i prosperitetne države za sve njezine stanovnike uključujući i katolike Hrvate koji su "većinom obespravljena populacija".

Komarica je izrazio svoju veliku zabrinutost zbog ekonomske i političke nestabilnosti koje rađaju nesigurnošću za mlade obitelji i mnoge mlade koji se spremaju za stupanje u brak. "Nerijetki od njih su, na žalost, prisiljeni napustiti svoj rodni kraj i svoju domovinu", rekao je.

Iako je dio medija špekulirao oko toga da bi Papa mogao objaviti svoj sud o Međugorskom fenomenu Gospina ukazanja, tijekom susreta s bosanskohercegovačkim biskupima o tome nije bilo riječi.

Bosanskohercegovački biskupi, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, banjolučki biskup Franjo Komarica, vojni biskup Tomo Vukšić, te dvojica pomoćnih biskupa sarajevski i banjolučki Pero Sudar i Marko Semren tijekom višednevnog pohoda Ad limina apostolorum posjetili su više ustanova Svete Stolice, među kojima je i Hrvatski zavod Svetog Jeronima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.