Povišeni tonovi u Bruxellesu: Propao i osmi krug pregovora između Beograda i Prištine

Screenshot: YouTube

U BRUXELLESU je sinoć oko ponoći završen cjelodnevni dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Europske Unije. Predsjednik srpske Vlade Ivica Dačić izjavio je da trenutno nema dogovora u dijalogu s Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je riječ o nadležnostima buduće zajednice srpskih općina - policiji i pravosuđu, javlja Blic. Nakon njega novinarima se obratio i Hashim Thaqi koji je najavio mogućnost novog sastanka već u narednih tjedan dana.

"Mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vrijeme da dođemo do rješenja i skupimo dojmove poslije ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Bruxellesu. Dodao je i da je delegacija Srbije bila jedinstvena te da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobiva i gubi. Vicepremijer Aleksandar Vučić u jednom je trenutku čak ponudio svoju ostavku, ali ju je Dačić odbio.

"Svjestan težine problema, Vučić mi je u jednom trenutku ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio", kazao je Dačić.

"Postoji razumijevanje, ali i razlike u pristupu"

"Postigli smo veliki stupanj razumijevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kada se radi o nekim važnim pitanjima", kazao je Dačić i dodao kako je dogovor s Prištinom u interesu obiju strana. Ponovio je da Srbija, ako i ne dođe do dogovora, ostaje privržena dijalogu u svakom formatu, na svakom mjestu, pa čak i direktno s prištinskim vlastima bez posrednika.

Povodom informacija o povišenim tonovima sudionika sastanka, Dačić kaže da toga uvijek ima, a da je jučer atmosfera bila malo napetija zbog toga što se procjenjivalo da je ovo posljednji dan za dogovore.

Kosovski premijer Hashim Thaqi rekao je da je moguć novi sastanak u narednih sedam dana "ako se Srbija složi s principima Kosova".

"Još jednom želim istaknuti da asocijacija općina neće imati izvršne i zakonodavne ovlasti, a spremni smo ponuditi sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi s principima, naredna runda bit će početkom sljedećeg tjedna", rekao je Thaqi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.