Predstavljen Vladin projekt "Clean start": Dug HRT-a 250 posto veći od kapitala

Foto: vlada.hr

VLADA je objavila rezultate projekta "Clean start". Projektom su bile uhvaćene 22 institucije od kojih 9 ministarstva i 13 zavoda te trgovačkih društava u vlasništvu države i fondova, a analizu su provele tri nezavisne konzultantske agencije.

Potpredsjednik Vlade za vanjsku, unutarnju i europsku politiku Neven Mimica istaknuo je da je ovom analizom Vlada dobila dobru podlogu i smjernice za provođenje strukturnih reformi i restrukturiranje trgovačkih društava u vlasništvu države. Rezultati analize zatečenog stanja do 1. siječnja 2012. nisu blistave. Tako, primjerice, ukupan sektor pomorstva, prometa i infrastrukture godišnje prima 5,7 milijardi kuna subvencija državnih subvencija, a proizvodi gubitak od 1,2 milijardi kuna. Također, HRT je do kraja 2011. godine akumulirao gubitke od 333 milijuna kuna što je, uz zaduženje od oko 418 milijuna kuna, dovelo do toga da je dug 250% veći od kapitala.

Sve navedeno jasno pokazuje, istaknuo je voditelj projekta 'clean start' Denis Petrović, da u 2011. nije bilo ni naznaka reformi koje bi ovakvu situaciju promijenila. Početkom prošle godine, istaknuo je Petrović, započelo je restrukturiranje u društvima, smanjena je državna potrošnja no nućan je još niz mjera od objedinjavanja javne nabave, objedinjenog sustava upravljanja državnom imovinom, pa sve do uspostave jedinstvenog informacijskog kadra.

Što se tiče stručnosti kadra, Petrović ja naglasio da u cijelom sustavu ne nedostaje znanja već samo kvalitetnog upravlja. "Instrumenti postoje, samo se trebaju koristiti", zaključio je Petrović.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica na kraju je zaključio kako će ova analiza biti temelj budućih nužnih reformi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.