Pregovori u zdravstvu ipak neće danas biti gotovi: Važna pitanja još nisu riješena

Foto: Hina

PREGOVORI sindikata u zdravstvu s ministrom Rajkom Ostojićem trebali su danas biti završeni, no to se neće dogoditi jer pojedina važna pitanja još nisu riješena.

Pregovori se nastavljaju u petak, a zapelo je kod za sindikate najvažnijeg djela ugovora- materijalnih prava. "Na potezu su ministarstvo i Vlada", poručuje Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara.

"Na sljedećem sastanku u petak u 10 sati će i sindikati i Vlada doći sa svojim konačnim prijedlozima i o tome ćemo napraviti još jedan krug. Tada ćemo se naravno dotaknuti tog vrućeg krumpira ili kisele jabuke koju moramo pregristi, a to je naravno onaj materijalni dio - pripravnost, dežurstva i uvjeti rada. Vidjet ćemo hoćemo li ugovor potpisati u petak ili će to biti u ponedjeljak, što je izglednije", poručila je Prašnjak.

Šef Liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je kako traže izjednačenje uvjeta rada. "Ako instrumentarka ima 25 posto na uvjete rada, mora imati i kirurg kojem ona asistira. Sada je stanje takvo da kirurg ima 20 posto", rekao je Babić.

Resorni ministar Rajko Ostojić rekao je da će plaće liječnicima biti isplaćene tijekom dana, a evo kako je objasnio kašnjenje. "Razlog je bio vrlo jednostavan, čak i prozaičan. Mi ulazimo u centralni obračun plaća, ulazimo u COP, pa smo u mjesecu rujnu radili usporedbu COP-a iz dosadašnjeg standardnog načina plaćanja i nismo uspjeli do kraja ući u COP. Zato smo kasnili ova dva dana. Petak je 11., danas je 14., dakle, danas i sutra će biti isplaćene. Kako? Sukladno Zakonu u radu i evidenciji o radnom vremenu za mjesec rujan", poručio je Ostojić.

HZZO: Danas će biti isplaćene sve plaće

"Plaće za rujan u zdravstvu počele su se isplaćivati jučer 14. listopada, a danas će biti obavljene sve uplate, i to prema Zakonu o radu i evidenciji o radnom vremenu. Razlog zbog kojeg plaće kasne je prelazak postojećeg sustava na Centralni obračun plaća", kazali su za Index u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.