Afrička država zabranila dječje brakove. Mladoženjama prijete stroge kazne

Ilustracija: EPA

Država Sijera Leone službeno je zabranila dječje brakove, a predsjednik Julius Maada Bio potpisao je zakon o ukidanju te još uvijek rasprostranjene prakse.

Zagovornici novog zakona se nadaju da će on bolje zaštititi djevojčice i djevojke u Sijera Leoneu, od kojih se oko trećina uda prije nego što navrše 18 godina, povećavajući stopu smrtnosti majki zbog fizičkih rizika s kojima se suočavaju u trudnoći, prema ministarstvu zdravstva.

Prema zakonu, svaki muškarac koji oženi djevojku mlađu od 18 godina mogao bi se suočiti s najmanje 15 godina zatvora i novčanom kaznom od oko 4000 dolara. Roditelji ili oni koji prisustvuju takvim ceremonijama vjenčanja također bi se mogli suočiti s novčanom kaznom.

"Otvara se put drugim državama"

Američki ured za afrička pitanja pozdravio je usvajanje zakona kao "važnu prekretnicu (koja) ne samo da štiti djevojčice, već promiče snažnu zaštitu ljudskih prava". Zapadna i središnja Afrika ima najveću prevalenciju dječjih brakova u svijetu i ondje živi gotovo 60 milijuna dječjih nevjesta, prema UNICEF-u.

21-godišnja bivša nevjesta iz Sijera Leonea, koja je željela ostati anonimna, rekla je za Reuters da je bila prisiljena na brak u dobi od 14 godina i da razmišlja o odlasku na sud jer bi joj novi zakon omogućio da podnese zahtjev za poništenje braka.

Zakon bi trebao "prekinuti krug ranog braka i njegovih razornih posljedica", rekla je istraživačica Human Rights Watcha Betty Kabari. "Također otvara put drugim afričkim državama, poput Tanzanije i Zambije, da opozovu zakone koji dopuštaju dječje brakove."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.