Amerikanka 43 godine bila u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinila. Oslobođena je

Foto: Profimedia

Amerikanka Sandra "Sandy" Hemme (64) izašla je na slobodu nakon što je 43 godine provela u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinila.

Naime, Hemme je imala 20 godina kada je proglašena krivom za ubojstvo djelatnice knjižnice Patricije Jeschke iz Missourija u studenom 1980. godine. Osuđena je na doživotnu kaznu. Nije bilo dokaza koji bi je povezali sa zločinom osim priznanja koje je dala pod utjecajem jakih sedativa u psihijatrijskoj bolnici, javlja BBC.

Hemme, sada 64-godišnjakinja, žena je koja je najduže odsluživala kaznu za zločin koji nije počinila u povijesti SAD-a, poručili su njezini odvjetnici. Njezin pravni tim u Projektu nevinosti rekao je da su zahvalni što se Hemme konačno ponovno sastala sa svojom obitelji i da će se nastaviti boriti da očiste njezino ime. Iako više nije u zatvoru, njezin se slučaj još uvijek preispituje.

Lokalna policija ignorirala dokaze da je krivac njihov kolega

Pregledom slučaja utvrđeno je da je lokalna policija ignorirala dokaze koji su izravno upućivali na jednog od njihovih policajaca - Michaela Holmana - koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina i umro 2015. godine.

Holmanov kamion je viđen na tom području na dan ubojstva, njegov alibi nije mogao biti potvrđen, a koristio je kreditnu karticu Patricije Jeschke nakon što je tvrdio da ju je pronašao u jarku.

Par prepoznatljivih zlatnih naušnica koje je identificirao otac ubijene Jeschke također je pronađen u Holmanovom domu. Ništa od toga tada nije otkriveno odvjetničkom timu Hemme, navodi se u reviziji slučaja.

Nije bilo nijednog forenzičkog dokaza koji bi je povezao s ubojstvom

Nju je pak policija nekoliko puta ispitivala pod utjecajem antipsihotika nakon što je završila na liječenju u psihijatrijskoj bolnici. Ondje je odlazila na liječenja od 12. godine. 

Njezini odgovori bili su "jednosložni" i "nije bila potpuno svjesna onoga što se događa", pokazali su sudski dokumenti, a ponekad je jedva držala glavu uspravno i patila je od grčeva mišića - nuspojava lijekova.

U reviziji slučaja navedeno je da nijedan forenzički dokaz nije povezao Hemme s ubojstvom. Nije imala motiva niti je bilo svjedoka koji bi je povezali sa zločinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.