Pada povjerenje u Zelenskog među državama članicama NATO-a, pokazuje anketa

Foto: Profimedia

Uoči summita u srpnju ove godine, kojim se obilježava 7 godina od osnutka NATO saveza, dobar dio zemalja članica ovaj transatlantski savez gleda uvelike pozitivno, dok je povjerenje u ukrajinskog predsjednika opalo, objavio je danas rezultate ankete Pew Research Center.

U prosjeku 63 posto odraslih u 13 zemalja članica ima pozitivno mišljenje o NATO-u, dok 33 posto ima negativno mišljenje.

Pozitivni stavovi o NATO savezu značajno su narasli u Turskoj od ispitivanja 2019. A i Mađari imaju bolje mišljenje o savezu. Međutim, u nekolicini zemalja, uključujući Španjolsku, Švedsku, Veliku Britaniju i SAD, pozitivni stavovi o NATO-u donekle su opali od 2023., kaže Pew Research Center. 

Najveći pad Zelenski doživio u Poljskoj

Nakon više od dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu ocjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pomiješane su diljem 35 zemalja NATO članica i onih koje to nisu, a u kojima je provedeno istraživanje.

U prosjeku 40 posto odraslih u ovim zemljama vjeruje da će Zelenski učiniti pravu stvar oko globalnih pitanja, dok 46 posto ne vjeruje u to.

Većina u samo sedam zemalja ima povjerenje u njegovu sposobnost da se snalazi u međunarodnim poslovima. A povjerenje u njega značajno je opalo u nekoliko zemalja u Europi i Sjevernoj Americi. U Europi povjerenje u ukrajinskog predsjednika značajno varira od zemlje do zemlje. Osam od deset odraslih u Švedskoj ima povjerenje u Zelenskog, dok ih jednako toliko u Mađarskoj nema povjerenje.

Povjerenje u čelnika Ukrajine značajno opada u mnogim zemljama od 2023. godine. Najveći pad dogodio se u Poljskoj, gdje je povjerenje u njega palo za 22 boda od prošle godine.

Putin i dalje vrlo negativan, ali s primjetnim poboljšanjem

Globalni pogled na Rusiju i njezina čelnika, predsjednika Vladimira Putina vrlo je negativan od početka rata u 2022. godini. No u značajnom broju zemalja stavovi o Rusiji i Putinu su se poboljšali od zadnjih anketa, primjerice u Argentini. U nekoliko europskih zemalja osobe koje imaju pozitivan stav o desničarskim populističkim strankama u svojoj zemlji na Rusiju i Putina gledaju pozitivnije nego osobe koje negativno gledaju na te stranke. 

Za ovo izvješće ispitano je 44.166 odraslih u 35 zemalja od 5. siječnja do 21. svibnja 2024.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.