HDZ i oporba se dogovorili oko nabave za obranu. Bauk: Argumenti su bili uvjerljivi

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Saborski Odbor za obranu na zatvorenoj je sjednici odobrio zahtjeve o nabavi za potrebe obrane, o kojima ministar Ivan Anušić javnosti nije mogao otkriti detalje s obzirom na klasifikaciju povjerljivosti, a izmjene Zakona o obrani najavio je tek nakon predsjedničkih izbora.

"Odlučivali smo o nabavi opreme za potrebe obrane, bila su dva zahtjeva - jedan je odobren s 10 glasova za i jednim suzdržanim, a drugi jednoglasno", izvijestio je nakon sjednice predsjednik odbora Arsen Bauk (SDP).  

Konsenzus među članovima odbora, i oporbe i vladajućih, bio je jer su argumenti koje su iznijeli ministar obrane i načelnik Glavnog stožera bili uvjerljivi, dodao je. "Nekima je bilo bitnije što će iznijeti ministar, drugima što će načelnik Glavnog stožera, ali djelovali su skladno i zato je ovakav rezultat", izjavio je Bauk. 

"Jasne su nam geopolitičke okolnosti"

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić nije mogao otkriti javnosti detalje nabave s obzirom na to da, kaže, imaju oznaku povjerljivosti. "Mogu samo reći da se radi o besposadnim letjelicama koje su u planu nabave te vezano za borbene avione Rafalee, daljnje održavanje i logističku potporu temeljem ugovora koji je potpisan pri kupnji", kazao je. 

Vlada konsenzus po tom pitanju jer se radi o potpuno jasnom smjeru daljnjeg usavršavanja Oružanih snaga RH, naglasio je ministar. "Jasne su nam svima geopolitičke okolnosti, bjesne dva velika sukoba na Bliskom istoku i vrlo blizu nama u Ukrajini, a i opremanja u susjedstvu su jasna poruka i nama da i mi to moramo raditi, kao što smo radili i do sada", poručio je. 

Kazao je kako je osam borbenih vozila Bradley u fazi testiranja te da bi u prosincu trebali biti dani na raspolaganje Oružanim snagama. Govoreći o dvomjesečnom obveznom vojnom roku i kada će MORH krenuti sa slanjem poziva, ministar je istaknuo kako su MORH i Oružane snage spremni provoditi obuku već od 1. siječnja iduće godine. 

"Mi smo o tome izvijestili i premijera i predsjednika države. U ovom trenutku se čeka politička odluka i suglasje oko toga, a mi smo spremni provoditi obuku odmah onog trenutka kada ta odluka bude donesena. Recite kada i mi krećemo", rekao je. 

"Ne želimo da izmjene Zakona o obrani budu tumačene kao neki udar"

Pojasnio je kako je godišnji potencijal mladića za služenje vojnog roka između 17.000 i 18.000, ali da je razumljivo da naposljetku neće svi u njemu sudjelovati ako ne prođu liječnički pregled ili se pozovu na priziv savjesti. 

"Nakon punoljetnosti će svi mladići krenuti u fazu regrutacije, liječničkih pregleda, a onda i njihovih odluka hoće li se pozivati na priziv savjesti ili služiti rok", rekao je.

Što se tiče izmjena Zakona o obrani koje je ranije najavio, a koje se odnose na jasnije definiranje ovlasti predsjednika Republike, ministar je kazao da je prijedlog gotov i upućen na vladu, ali da se po tom pitanju ništa neće raditi dok ne prođu predsjednički izbori. Dakle, do početka iduće godine.  

"Jer ne želimo da to bude tema koja će biti tumačena kao nekakav udar od strane Ministarstva. Neovisno tko će biti izabran za predsjednika, te izmjene moraju ići jer se pokazalo da se trenutna situacija, koja nije bila slučaj s prijašnjim predsjednicima, mora mijenjati jer u budućnosti opet može doći netko tko će blokirati normalno funkcioniranje Oružanih snaga", poručio je Anušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.