Azija je imala svoju verziju NATO-a. Taj savez se neslavno raspao

Nakon Drugog svjetskog rata SAD usvaja politiku containmenta, odnosno politiku sprečavanja širenja komunizma. Njihov je argument bio da će države redom pasti pod vlast komunizma, domino efektom, i da se taj efekt mora zauzdati i spriječiti. Tako nastaje SEATO - Southeast Asia Treaty Organisation, vojni savez koji je trebao djelovati na području Indokine i ostatka jugoistočne Azije.

SEATO je osnovan 1955. godine na američku inicijativu u glavnom gradu Filipina - Manili. Savez je nastao nakon završetka Korejskog rata kada su američke vlasti čvrsto odlučile spriječiti širenje komunizma u Aziji. Premda nosi naziv jugoistočno-azijski, u savezu su od zemalja jugoistočne Azije bili samo Filipini i Tajland. Od ostalih zemalja tu su: SAD, Francuska, Velika Britanija, Australija  i Pakistan.

Velika Britanija i Francuska ušle su u savez najviše zbog ekonomskih interesa u regiji, a isto tako su tamo imale kolonije. Australija je stala na stranu američke vanjske politike i zato se pridružila. U slučaju Pakistana, zemlja je htjela veću razinu internacionalnog priznanja pa je ušla u savez, a također se protivila komunistima u Moskvi pa je zato pristupila.

U savez nikada nisu ušle Indija ni Indonezija. Ove zemlje izabrale su radije treću opciju - Pokret nesvrstanih u internacionalnoj politici i nisu htjele svoju državu vezati uz SAD. Odbijanje saveza također su gledale kao na potvrdu vlastite suverenosti.

Kako je savez djelovao u praksi?

SEATO zapravo nikada nije izveo velike ratne operacije, ali je izvodio zajedničke vojne vježbe tijekom cijelog svog postojanja. Postojala je inicijativa da se intervenira u Laos radi komunističkog djelovanja, no to su odbile Velika Britanija i Francuska, birajući boriti se nenasilnim putem. SEATO je više služio SAD-u i Australiji kako bi opravdali svoje učešće u Vijetnamskom ratu.

Kada bi se trebalo opravdati narodu zbog sudjelovanja u stranom ratu, vlade su često citirale službene protokole SEATO-a kako bi objasnile svoje postupke. Savez se raspao na današnji dan 1977. godine. Zašto je onda uopće bitan u kontekstu moderne povijesti? Ponajprije zbog svog ekonomskog i kulturološkog povezivanja zemalja jugoistočne Azije.

Tijekom života ovog saveza pokrenute su mnoge ekonomske i znanstvene inicijative, preko kojih su otvoreni razni instituti i škole. Također su na poticaj SEATO-a pokrenute neke agrarne reforme, a posebna pažnja davala se razvoju medicinskih ustanova i škola. U Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, osnovan je institut za istraživanje kolere koji je ubrzo postao najveći u svijetu.

Tijekom 70-ih godina savez se polako raspada. Prvo izlazi Pakistan 1972. godine, a onda i zapadne zemlje koje ne žele više davati velike novce za savez koji u praksi ne radi mnogo. Ipak, institucije i centri koji su osnovani u to vrijeme žive i danas, a Filipini i Tajland nastavili su povezivati svoje ekonomije i razvijati se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.