Prisegnula najdesnija vlada u nizozemskoj povijesti

Foto: EPA

Više od sedam mjeseci nakon pobjede desničarskog populista Geerta Wildersa na nizozemskim parlamentarnim izborima, danas je prisegnula najdesnija vlada u povijesti zemlje. Ministri i državni tajnici su položili prisegu na svečanosti u kraljevskoj palači Huis ten Bosch blizu Haga pred kraljem Willem-Alexanderom.

Koalicijom četiriju stranaka uglavnom upravlja Wilders premda sam nije član vlade. Novi partneri Wildersove Slobodarske stranke (PVV) su svoje učešće u vladi uvjetovali njegovim odustajanjem od bilo kakve funkcije u izvršnoj vlasti.

Novi savez se smatra potencijalno nestabilnim

Novi premijer je bivši čelnik tajne službe i protuterorističke agencije Dich Schoof koji ne pripada nijednoj stranci. Njegov prethodnik Mark Rutte u listopadu preuzima dužnost glavnog tajnika NATO saveza. Poput 67-godišnjeg Schoofa, većina članova vlade nema mnogo iskustva u vladanju. 

To je dodatan razlog zbog kojeg se novi savez smatra potencijalno nestabilnim. Samo Rutteova desno liberalna Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) može ponuditi praktično iskustvo nakon što je mnogo godina sudjelovala u vlasti u sklopu raznih koalicija.

Stranka desnog centra Novi društveni ugovor (NSC) i populistička stranka poljoprivrednika (BBB), proizašla iz masovnih prosvjeda poljoprivrednika u proteklim godinama, po prvi put su dio vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.