Pupovac govorio o rezoluciji o Jasenovcu pa spominjao ZDS. Bulj ga napao

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

"Kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, koji su najviše stradali u Jasenovcu, nijedna rezolucija nam nije po mjeri, ni po srcu", izjavio je  zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) referirajući se na crnogorsku Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Poručio je pritom kako su o tome najmanje pozvani govoriti oni koji u Hrvatskom saboru izvikuju "za dom spremni" (ZDS) ili razapinju zastave s natpisom "za dom spremni".

U njegovim se riječima prepoznao Miro Bulj (Most) uzvrativši mu da omalovažava zastupnike i pripadnike obrambenih snaga HOS-a koji u svojem znakovlju imaju ZDS, a koje im je priznato za vrijeme lijeve vlade premijera Ivice Račana (SDP).

"Gdje je mirotvorac dr. Ivan Šreter?", upitao je Bulj Pupovca.

Zastupnik SDSS-a u saborskom govoru na slobodnu temu osudio je incident u kojemu je muškarac (44) u Biljegu kod Vojnića namjerno naletio automobilom na skupinu biciklista pri čemu je jedna žena ozlijeđena.

Motive policija treba utvrditi, ali sasvim je sigurno, učinio je to na način koji je nedopušten i za svaku osudu, rekao je zastupnik i izrazio nadu da "nitko od toga neće raditi što ne treba, a to je kolektivizirati krivicu, ljude koji tamo žive u miru nazivati ostacima poraženih snaga".  

Kukavica (DP): Hrvatska je nastala na pravednom oslobodilačkom ratu

Ivica Kukavica (DP) kazao je kako Hrvatska ima samo jedan dokument koji štiti vrijednosti Domovinskog rata i "vrijednosti ljudi koji su sanjali samostalnu, pravednu i bogatu Hrvatsku", a to je Rezolucija o Domovinskom ratu, koju je Sabor donio 2000. godine.

Posljedica je toga da Skupština Crne Gore, koja ne priznaje agresiju, pljačku, palež Mokošice i Dubrovačkog primorja, donosi neku rezoluciju vraćajući Hrvatsku 80 godina unazad, izjavio je.

Poručio je i da je Hrvatska nastala na pravednom oslobodilačkom ratu, da s Crnom Gorom želimo dobrosusjedske odnose, ali da neće proći teza da je Hrvatska bila agresor.

"Agresija na Hrvatsku je krenula u ranu jesen '91. s teritorija triju država (Crne Gore, BiH, Srbije), mi smo se samo branili", naglasio je Kukavica podsjetivši da je danas 33. obljetnica deblokade Dubrovnika.

Ivica Baksa (NPS) pozvao je ministra hrvatskih branitelja da vidi slučaj hrvatskog branitelja Martina Kolačka, ratnog vojnog invalida, i da mu se pomogne.

Kolačko, koprivnički branitelj, jedan je od onih koji je dao sebe za Hrvatsku, a ona ga je razočarala, živi sam, preživljava sa 34 eura osobne invalidne, koju dobiva tek od ove godine, a prije je dobivao 15 eura.  

Bez pomoći prijatelja nikako ne bi preživio, kazao je Baksa, navodeći da Kolačko ima priznat HRVI, ali nema mirovinu, ni invalidsku mirovinu, da ne traži milostinju, nego samo ono što mu pripada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.