Blag porast švicarskog gospodarstva, najviše zbog farmaceutske industrije

Foto: EPA

Švicarsko gospodarstvo blago je ubrzalo u drugom tromjesečju zahvaljujući izvozu kemijskih i farmaceutskih proizvoda, pokazalo je izvješće ministarstva gospodarstva. Od travnja do lipnja švicarski bruto domaći proizvod porastao je za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0.3 posto.

Kada se uključe i sportski događaji, porastao je za 0.7 posto, također neznatno snažnije nego na početku godine. Dodana vrijednost u industriji porasla je za 2.6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, nadmašivši prosjek zahvaljujući 8.4-postotnom skoku u kemijskoj i farmaceutskoj industriji, koji je katapultirao "dinamičan" izvoz, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva, objavljenom danas.

U ostalim industrijskim sektorima mješoviti rezultati

U ostalim industrijskim sektorima rezultati su bili mješoviti, odražavajući slabu domaću potražnju. Stagnacija domaće potražnje zrcalila se u slabašnom rastu dodane vrijednosti u uslužnom sektoru, uz značajne razlike. Tako je u ugostiteljstvu uvećana za 2.7 posto zahvaljujući većem broju domaćih i inozemnih gostiju, dok je u trgovini u cjelini smanjena za 1.2 posto.

Izvoz robe poskočio je za 6.9 posto, a izvoz usluga za 1.5 posto, izračunalo je ministarstvo, zaključivši da je, "u cjelini gledano, inozemna trgovina bila važan oslonac rasta BDP-a u drugom tromjesečju". Uvoz roba i usluga zadržao se na razini prvog tromjesečja.

Ulaganja kompanija u opremu i softver smanjila su se za 1.4 posto, ali pad su neutralizirala blago uvećana ulaganja u objekte i osobna potrošnja. Na godišnjoj razini rast gospodarskih aktivnosti ubrzao je u drugom tromjesečju na 1.4 posto, nakon gotovo stagnacije od siječnja do ožujka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.