Britanski premijer se uime države ispričao žrtvama požara u Grenfell Toweru 2017.

Foto: EPA

Britanski premijer Keir Starmer ispričao se danas uime države žrtvama požara u Grenfell Toweru, u kojem su 2017. poginule 72 osobe.

"Želim početi isprikom uime britanske države svakome od vas i također svim obiteljima pogođenim ovom tragedijom", kazao je Starmer u parlamentu, osvrćući se na objavljeno izvješće o istrazi požara.

"To se nikada nije smjelo dogoditi. Zemlja je podbacila u svojoj najosnovnijoj dužnosti: da zaštiti vas i vaše voljene, ljude radi kojih smo tu da im služimo. Jako mi je žao."

"Tvrtkama za koje je istraga ustanovila da su odgovorne za smrtonosni požar uskratit će se ugovori s državom"

Kazao je da će Velika Britanija nastojati onemogućiti da se tvrtkama, za koje je istraga ustanovila da su odgovorne za smrtonosni požar 2017., dodjeljuju ugovori s državom.

"Vlada će pisati svim tvrtkama za koje je istraga utvrdila da su bile dio ovih groznih propusta, kao prvi korak prema tome da im se uskrate ugovori s državom", poručio je parlamentu. 

Izvješće: Proizvođač zidnih obloga je namjerno prikrivao opasnost od požara

Požar u neboderu Grenfell bio je rezultat nesavjesnih tvrtki, niza različitih vlada i nedovoljne strategije vatrogasnih službi, zaključilo je izvješće.

Izvješće tvrdi da je proizvođač zidnih obloga namjerno prikrivao opasnost od požara dok su koalicijske i konzervativne vlade "ignorirale, odlagale ili zanemarivale" zabrinutosti. Sve smrti su se mogle izbjeći, zaključio je čelnik istrage.

Skupina koja predstavlja ožalošćene i preživjele kaže da izvješće pokazuje da su bili "iznevjereni proračunatim nepoštenjem i pohlepom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.