Brutalno ubijena Giulija (22) znala je da je bivši dečko opasan: "Ti si psihopat"

Danas u Veneciji počinje suđenje Filippu Turetti (22) za brutalno ubojstvo bivše djevojke, studentice biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu u Padovi, Giulije Cecchettin (22) desecima uboda nožem. Slučaj je to iz jeseni prošle godine koji je potresao Italiju.

Ne očekuje se da će optuženi Turetta u ponedjeljak doći na prvo ročište u Veneciji, koje će biti usredotočeno na tehnička pitanja.

Prema službenim statistikama, jedna je žena ubijena svaka tri dana u Italiji, većinski katoličkoj zemlji u kojoj i dalje postoje tradicionalne uloge muškaraca i žena i gdje se seksističko ponašanje muškaraca često minimizira.

Giulia Cecchettin, koja je trebala dobiti diplomu nekoliko dana nakon smrti, proglašena je nestalom 11. studenoga. Njeno tijelo pronađeno je 18. studenoga u jami blizu jezera Barcis, oko 120 kilometara sjeverno od Venecije.

Na njezinoj glavi i vratu nalazili su se  tragovi više od 70 uboda nožem, navode mediji koji citiraju nalaze obdukcije. Filippo Turetta uhićen je 19. studenog u Njemačkoj i sad se suočava s doživotnom kaznom zatvora. 

Shvatila da je opasan

Prije nego što ju je brutalno ubio, Giulia Cecchettin shvatila je da je njezin bivši dečko Filippo Turetta opasan. Dokazuju to poruke koje su razmijenili.

"Opsjednut si, ti si psihopat. Plašiš me", bila je jedna od poruka koje je napisala 22-godišnjakinja, koja je ubijena u studenom nakon što je odlučila prekinuti vezu.

On je htio znati je li Giulia viđala nekog drugog. Ona je pokušavala držati ga na distanci, unatoč zajedničkom popodnevu u trgovačkom centru, gdje su birali odjeću za diplomu. U emisiji Pomeriggio Cinque News objavljene su fotografije njih dvoje neposredno prije ubojstva, dok su zajedno u šoping-centru. 

"Opsjednut si, ti si psihopat"

No upravo poruke koje su izašle u javnost svjedoče o njihovom odnosu i o posesivnosti i i ljubomori koju je Filippo Turetta demonstrirao. 

"Hajde, molim te, možeš li mi barem reći jesi li počela slati poruke nekom tipu? Mi smo najbolji prijatelji, Giulia, molim te. Nisi ni porekla, znači da je istina? Je li to da?" jedna je od poruka koje je poslao Turreta. Ustrajno je ispitivao Giuliju o postojanju drugog dečka.

"Pippo, iskreno, nema šanse da ću reći nekome tko me uhodi što radim sa svojim WhatsAppom, dok god me kontroliraš." Iziritirana, Giulia priznaje da razgovara s novim prijateljem, o kojem Turetta počinje postavljati pitanja.

"Giulia, osjećam se užasno, molim te, uništavaš me. Više mi ni laku noć ne možeš poželjeti jer to govoriš njemu? Potpuno sam slomljen, Giulia, nisam jeo dva dana. Kako možeš razmišljati o tome da počneš viđati nekog drugog, to mi djeluje kao nasilje prema meni."

U tom trenutku mlada žena više nije mogla izdržati i odgovara: "Ne osjećaš li se smiješno? Opsjednut si, ti si psihopat. Počinješ me plašiti."

"Vidi kako me tretiraš, kao kriminalca", optužuje ju Turetta.

"Izgubila sam povjerenje. Svi ti mehanizmi kontrole nada mnom, praćenje kad idem spavati, koliko dugo sam online i pitanja šaljem li poruke nekome... To su sve opsesivne metode koje koristiš da me kontroliraš i one me plaše, Pippo, plaše me", odgovara djevojka. 

"To je mehanizam kontrole: bolestan, također. Pippo, opsjednut si, Bože! Ti si psihopat!" dodaje. 

Dio je to tekstualnih i glasovnih poruka koje su razmijenili Giulia Cecchettin i Filippo Turreta nekoliko dana prije ubojstva. Transkripti tih razgovora emitirani su u emisiji Quarto Grado na Retequattru. I to nije kraj.

"Stalno me kontroliraš, pojavljuješ se tamo gdje sam a da ti nisam rekla"

"Stalno me kontroliraš. Kontroliraš me! Nekoliko puta si se pojavio tamo gdje sam bila a da ti nisam rekla, kao: evo me na stanici ili 'slučajno' si tu, jel? Promatraš što radim. Postoje stvari koje želim zadržati za sebe jer me strah što bi mogao učiniti", poručila je Giulija Filippu.

Pedeset i dvije  fotografije Giulije nastale između 17:50 i 21:10 tog 11. studenog, kad je studentica ubijena, istražitelji su pronašli u Turettinom telefonu. Impresivna količina fotografija za bilo koje poslijepodne, uznemirujuća s obzirom na to da su to posljednji trenuci života 22-godišnjakinje, pisao je Il Messaggero. 

Talijanski mediji objavili su i glasovnu poruku u kojoj se Giulija žali prijateljicama da se osjeća emotivno ucjenjenom. 

"U situaciji sam da bih voljela da on nestane, htjela bih da više nemam kontakta s Filippom, ali u isto vrijeme on mi govori da je jako depresivan, da je prestao jesti, da provodi dane gledajući u strop. Govori da samo misli na samoubojstvo, da bi se rado ubio...", rekla je.

Dodala je i ovo: "Ne govori mi sve te stvari kao ucjenu, ali zvuče dosta kao ucjena , kaže mi da su jedino svjetlo u njegovim danima izlasci sa mnom ili trenuci u kojima mu pišem. Željela bih nestati iz njegovog života, ali osjećam se krivom, previše se bojim da bi mogao biti povrijeđen na neki način, možda mi on govori te stvari da ostanem blizu njega, ali rizik da bude povrijeđen i da bi to moglo biti moja krivica... ubija me."

Snimkama nadzornih kamera iz trgovačkog centra Marghera pridodane su one pohranjene na Turettinom telefonu, kojeg tužiteljstvo u Veneciji tereti za teško ubojstvo s predumišljajem i okrutnošću (zadao je rane žrtvi po licu i tijelu, slomivši oštricu noža), otmicu, skrivanje tijela i uhođenje.

Rekonstrukcija jezive večeri

Nakon kupovine i večere, koju je platila Giulia, Filippo je vozi kući i do prvog napada dolazi na parkiralištu 150 metara od njezina doma. Giulia je jasno dala do znanja da nema budućnost s Filipom, odbila je njegove darove i još jednom naglasila da je zajednička budućnost nemoguća.

"Vikao sam da nije pošteno, da ne bi trebalo biti ovako, da ne bi trebala prekinuti našu vezu jer sam čak razmišljao o samoubojstvu", izjavio je Turetta. "Bio sam vrlo ljut, nisam htio da me ostavi. Htio sam da ostane sa mnom. Htio sam prvo da prestane vrištati, da se vrati u auto, da razgovaramo još, da pričamo."

Na parkiralištu u Vigonovu Giulia izlazi iz auta, on je blokira i zadaje prvi ubod, a zatim je smješta na stražnje sjedalo, daleko od torbe s telefonom koji je ostao sprijeda. "Nisam znao kamo ići", navodi. Vozi se prema industrijskoj zoni Fossò, a Giulijin drugi pokušaj bijega postaje njena smrtna kazna, pisao je Il Messagero.

"Pogodio sam je posvuda, u ruke, vrat, lice, prsa, zatiljak", rekao je Turetta na ispitivanju, oponašajući poteze rukama. "U tom trenutku bio sam pomalo u panici, više nisam mogao izdržati. Shvatio sam da sam je ubo u oko i to me previše zgrozilo pa sam prestao." Kad ju je ponovno smjestio u Fiat Punto, Giulia više nije disala.

Ubojstvo s predumišljajem

"Previše si naporan, ostavi me na miru", bile su Giulijine posljednje riječi prije nego što je počela vrištati za pomoć. Za tužitelje sve je bilo jasno - bilo je to ubojstvo s predumišljajem. 

Iz zaključnog spisa istrage proizlazi da je Turetta špijunirao svoju bivšu djevojku preko aplikacije na njezinom telefonu te da je planirao ubojstvo još od početka studenog. Dana 1. prosinca 2023. Filippo je, pred sucima u zatvoru u Veroni, negirao predumišljaj masakra i govorio o nekoj vrsti "zamračenja".

Kada se našao s Giulijom u autu, imao je dva noža, rezervnu odjeću, hranu i ljepljivu traku koju je koristio da joj začepi usta kako ne bi vrištala. Turetta tvrdi: ljepljiva traka "bila je za lijepljenje plakata za Giulijinu diplomu", zakazanu pet dana nakon zločina. "Noževi su bili iz moje kuhinje, stavio sam ih u auto jer sam imao suicidalne misli i uvijek imam rezervnu odjeću, deke, nešto za jesti i piti", rekao je.

Pronađen u Leipzigu s dva ruksaka, slatkišima i bocom sambuce

Kad ga je 19. studenog, nakon što je bacio Giulijino tijelo u jarak, zaustavila njemačka policija u Leipzigu, imao je dva ruksaka, slatkiše, bocu sambuce i poklone za svoju bivšu.

"I neke papire, neku vrstu pisma koje sam napisao prije nego što sam pokušao počiniti samoubojstvo u Berlinu. Objasnio sam da sam kriv, rekao gdje se nalazi tijelo, mjesto, pisao sam roditeljima", branio se Turetta.

Do predaje je, kako je ispričao, došlo kad je ponovno upalio telefon kako bi potražio vijesti o sebi.

"Tražio sam nešto što bi me natjeralo da se osjećam dovoljno loše kako bih skupio hrabrost da se ubijem, ali pročitao sam da moji roditelji još uvijek gaje nadu da će me pronaći živog i to je imalo suprotan učinak. Odustao sam od toga da se ubijem i odlučio da ću biti uhićen", rekao je ubojica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.