Musk: Tisuće Starshipova će voziti ljude na Mars, osim ako Kamala pobijedi

Foto: EPA

Elon Musk obećao je da će odvesti na Mars "svakog tko želi tamo otputovati", ali je napomenuo kako se to neće dogoditi ako Kamala Harris postane američka predsjednica. 

Musk je sinoć svojim sljedbenicima na X-u najavio kako će u samo dvije godine poslati pet svemirskih brodova na Mars. "Na kraju će biti tisuće Starshipova koji će ići na Mars. To će biti veličanstven prizor", naveo je Musk. 

Međutim, američki multimilijarder i pristaša Donalda Trumpa kazao je da bi još jedan mandat demokrata na čelu države "uništio" program putovanja na Mars. "Nikada nećemo stići do Marsa ako Kamala pobijedi", izjavio je Musk ranije ovog mjeseca. 

SpaceX surađuje s NASA-om

To je tvrdnja koju ponavlja i sam Trump. Republikanski kandidat je obećao da će tijekom svog mandata poslati ljude na Mars. "Razgovarat ću s Elonom. Elone, pokreni te rakete", izjavio je Trump na svom skupu, prenosi Sky News.

SpaceX u istraživanju svemira ima pristup visok rizik - visoka nagrada. Tvrtka je postala glavni NASA-in prijevoznik do Međunarodne svemirske postaje. Prije samo dva tjedna pomogla je jednom američkom milijarderu da postane prva osoba koja je sudjelovala u riskantnoj privatnoj svemirskoj šetnji.

Unatoč velikim rezultatima koje je SpaceX postigao u posljednja dva desetljeća, Musk kaže da je frustriran time koliko ga birokracija u SAD-u ograničava. "Jedna od mojih najvećih briga trenutno je da program Starship guši brdo vladine birokracije koja raste svake godine", naglasio je. 

Trump tijekom svog mandata imao golem utjecaj na svemirsku aktivnost

Ipak, uvjeren je kako njegovi bespilotni brodovi mogu sigurno stići na Mars za dvije godine, dok bi misije s posadom mogle na Mars stići do 2028. godine. Prethodno je izjavio da bi volio vidjeti samoodrživu koloniju na Marsu za samo 20 godina.

Dok je bio na dužnosti, Trump je imao golem utjecaj na američku svemirsku aktivnost, prema Massachusetts Institute of Technology. Njegova je administracija osnovala tim za svemirsku sigurnost Space Force i pozvala NASA-u da ponovno stigne na Mjesec do 2024. godine. 

Potpredsjednica Harris i sama je zagovornica istraživanja svemira s obzirom na to da je predsjednica Nacionalnog vijeća za svemir od 2021. godine. Hvaljena je jer je potaknula 37 zemalja da potpišu Artemisov sporazum, mirovni sporazum koji kaže da će svemir "biti teritorij cijelog čovječanstva".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.