Tko je jutros uhićeni HDZ-ovac? Častio kolegu Šeksa pa platio službenom karticom

Foto: Davor Javorović, Sanjin Strukić/Pixsell

Gradonačelnik Otoka i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Josip Šarić uhićen je rano jutros u akciji policije i Uskoka.

Ne otkrivajući identitet, vukovarsko-srijemska policija je izvijestila da u koordinaciji s Uskokom provodi kriminalističko istraživanje na području Slavonije nad jednom osobom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Uskok je izvijestio da su uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje po njihovu nalogu provodi Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Navedene radnje provode se na području Slavonije i Zagreba protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je počinila koruptivno kazneno djelo, objavio je Uskok.

Tko je Šarić?

U prosincu 2023. HDZ-ovac Šarić došao je u Zagreb, gdje je ručak platio službenom karticom Grada Otoka.

On je, kako smo pisali, kao gradonačelnik Otoka, grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 280 kilometara udaljenog od Zagreba, u zagrebačkom restoranu ugostio poslovnog partnera iz stranke Vladimira Šeksa. Novac za tri butelje (koje su popili usred dana), buncek i krvavice naknadno je vratio u gradski proračun.

Evo kako se Šarić pokušao opravdati na Facebooku, na kojemu je objavio i račun:

"Vezano za medijsku harangu koja je organizirana od strane Domovinskog pokreta i Josipa Dabre, a kojom je iznesene uvrede, laži i optužbe danas sam izvršio povrat financijskih sredstava u proračun Grada Otoka u iznosu 129.60 eura koliko je iznosio račun za poslovni ručak 06. prosinca 2023. godine u restoranu Purger u Zagrebu.

Unatoč činjenici da je Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Grada Otoka (Službeni vjesnik Grada Otoka broj 09/2021.) propisano da Gradonačelnik raspolaže predviđenim sredstvima za reprezentaciju Grada te ima pravo na utrošak proračunskih sredstava za ugošćivanje poslovnih partnera. Napominjem da je Vladimir Šeks počasni građanin Otoka, te da je u svim našim projektima, od dobijanja samog statusa grada do mnogih drugih, bio podrška na ostvarivanju istih.

Protiv Josipa Dabre podnijet ću kaznenu prijavu zbog narušavanja ugleda i kontinuiranog uznemiravanja i napadanja te iznošenja laži u javnost."

Službenim karticama plaćao parfeme, hotele...?

Telegram je 2021. objavio kako Uskok provodi izvide o mogućoj zloupotrebi položaja i ovlasti Josipa Šarića, gradonačelnika Otoka, saborskog zastupnika i pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a.

Prema neslužbenim informacijama, Šariću se na teret stavljaju vrlo ozbiljne optužbe da je na račun Grada Otoka unatrag pet godina potrošio više od 700.000 kuna plaćajući različite račune. Službenim karticama Grada Otoka plaćao je, navodi Telegram, smještaj u luksuznim hotelima, čašćenja u skupim restoranima i kupovanja poklona u parfumerijama.

Navode i da je Šarić mjesečno, uz neto plaću od oko 10.500 kuna, sa službenih kartica u prosjeku trošio još dvadesetak tisuća kuna.

Kako je pisao Nacional, Šarić je iz gradske blagajne plaćao članarinu 14-orici članova tamošnjeg HDZ-a. Za te svrhe je, tvrdio je Nacional, prelio 82.512 kuna javnog novca u blagajnu HDZ-a.

Šarić bi mjesečno i po pet-šest puta odsjedao u hotelima Residence, Antunović, Panorama, Sheraton ili pak u Tuheljskim Toplicama. Karticom su plaćani i računi pića potrošenih u hotelskom minibaru.

Šarić je, tvrdio je Telegram, na račun Grada naveliko kupovao kulenove, vrhunska vina, suhomesnate proizvode, kravate, parfeme, robu široke potrošnje… Tako je samo u jednom danu u Iločkim podrumima za kupnju vina i jelo u restoranu Principovac na račun Grada Otoka Šarić potrošio ukupno 6910 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.