Cijene nafte porasle

Foto: Shutterstock

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 73 dolara jer je uragan Francine gotovo prepolovio proizvodnju u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, potisnuvši u drugi plan zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 74 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 72.71 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.02 dolara višoj cijeni, od 69.99 dolara. Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na zatvaranje platformi u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zbog uragana Francine.

Proizvođači su jučer procjenjivali štetu i provjeravali sigurnost platformi. Službeni podaci pokazuju da je u četvrtak zatvoreno bilo gotovo 42 posto proizvodnje.

Analitičari UBS-a procjenjuju da će proizvodnja u Meksičkom zaljevu u rujnu biti smanjena za 50.000 barela dnevno. Analitičari FGE-a izračunali su pak da će se smanjiti za 60.000 barela dnevno, na 1.69 milijuna barela dnevno.

Zabrinutost zbog potražnje

Ako zastoji u proizvodnji budu kratkog daha i ako (provjere pokažu) da je šteta na platformama minimalna, cijene bi se zbog prognoza o potražnji mogle vratiti na razinu na kojoj su bile prije uragana, napisao je Yeap Jun Rong u poruci poslanoj elektroničkom poštom.  

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile su ovaj tjedan prognoze rasta potražnje, istaknuvši pojačanu prodaju električnih vozila. Razišle su se pak u procjeni potražnje u Kini koja bi po IEA-i trebala zamjetno oslabjeti. OPEC pak ističe da je svjetsko gospodarstvo i dalje solidno, uz lavovski udio Kine.

Zabrinutost za potražnju i u Kini i u SAD-u zbog posustajanja gospodarske aktivnosti bila je uteg cijenama u proteklih nekoliko tjedana.

Danas su cijene uz zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zaljevu poduprli i val kupnji i slabiji dolar koji ide na ruku kupcima s drugim valutama, napominje Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1.58 dolara, na 72.42 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.