Član vladajuće ruske stranke želi nacionalizirati inozemne tvornice

Foto: EPA

ISTAKNUTI član vladajuće ruske stranke predložio je nacionalizaciju tvornica u ruskom vlasništvu koje su zaustavile rad zbog invazije na Ukrajinu. Nekoliko inozemnih tvrtki, uključujući Toyotu, Nike i Ikeu, najavilo je privremena zatvaranja svojih trgovina i tvornica u Rusiji kako bi stvorili pritisak na Kremlj da zaustavi ono što naziva "posebnom vojnom operacijom" u susjednoj državi.

U priopćenju objavljenom jučer navečer na službenoj stranici Ujedinjene Rusije, tajnik vijeća te stranke Andrej Turčak nazvao je zatvaranja "ratom" protiv ruskih građana. U objavi se spominju privatne finske prehrambene tvrtke Fazer, Valio i Paulig kao posljednje kompanije koje su najavile prekid rada. 

Turčak: "Ovo je rat protiv naših građana"

"Ujedinjena Rusija predlaže nacionalizaciju proizvodnih pogona tvrtki koje su najavile svoj odlazak i zaustavljanje proizvodnje u Rusiji tijekom posebne operacije u Ukrajini", napisao je Turčak. 

"To je ekstremna mjera, ali ne toleriramo zabijanje noža u leđa te ćemo zaštititi svoje ljude. Ovo je pravi rat, ne protiv Rusije u cjelini, nego protiv naših građana", dodao je. 

"Uvest ćemo oštre mjere odmazde, u skladu sa zakonima rata", poručio je Turčak. 

Fazer i Valio nisu htjeli komentirati ruske napise, a Paulig nije odgovorio na upit agencije Reuters. Fazer proizvodi čokoladu, kruh i pekarske proizvode te ima tri pogona u Sankt-Peterburgu i jedan u Moskvi, zapošljavajući 2.3 tisuće ljudi. Valio ima jednu tvornicu sira i zapošljava 400 ljudi u Rusiji, a Paulig proizvodi kavu i ima 200 zaposlenika u toj zemlji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.