Izrael će napasti Iran. CNN: Procurili tajni dokumenti o tome

Foto: EPA

SAD istražuje curenje visoko povjerljivih obavještajnih podataka koji se odnose na izraelske planove za odmazdu protiv Irana, tvrde tri osobe upoznate sa slučajem, piše ekskluzivno CNN. Jedna od tih osoba potvrdila je autentičnost dokumenata.

Curenje dokumenata je izuzetno zabrinjavajuće, izjavio je američki dužnosnik za CNN.

Dokumenti, datirani 15. i 16. listopada, počeli su kružiti internetom jučer nakon što su objavljeni na Telegramu putem računa pod nazivom "Middle East Spectator".

Označeni su kao strogo povjerljivi te nose oznake koje upućuju na to da su namijenjeni isključivo SAD-u i njegovim saveznicima iz mreže "Five Eyes" — Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Opisuju se pripreme Izraela za napad na Iran

U njima se opisuju pripreme koje Izrael, čini se, poduzima za napad na Iran. Jedan od dokumenata, kojeg je sastavila Nacionalna agencija za geoprostornu obavještajnu službu (NGA), navodi da planovi uključuju premještanje izraelskog naoružanja.

Drugi dokument, temeljen na podacima Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), opisuje izraelske vojne vježbe zračnih snaga koje uključuju rakete zrak-zemlja, a za koje se također vjeruje da su dio priprema za napad na Iran. CNN ne citira niti prikazuje te dokumente.

Istraga o mogućoj krađi povjerljivih dokumenata Pentagona usmjerena je na identifikaciju osoba koje su imale pristup tim dokumentima, potvrdio je američki dužnosnik. Svaka slična situacija automatski bi pokrenula istragu FBI-ja, uz uključivanje Pentagona i američkih obavještajnih agencija. FBI je odbio komentirati slučaj.

Ova curenja povjerljivih dokumenata dolaze u iznimno osjetljivom trenutku, piše CNN, u odnosima između SAD-a i Izraela, a gotovo je sigurno da će izazvati ljutnju Izraela, koji se priprema za napad na Iran kao odgovor na iranski raketni napad 1. listopada.

"Ako je točno da su taktički planovi Izraela za odgovor na iranski napad procurili, to je ozbiljan sigurnosni propust," izjavio je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane za Bliski Istok i umirovljeni časnik CIA-e.

Mulroy je dodao da bi buduća koordinacija između SAD-a i Izraela mogla biti dovedena u pitanje: "Povjerenje je ključna komponenta odnosa, i ovisno o načinu na koji je došlo do curenja, to povjerenje moglo bi biti narušeno".

Vijeće za nacionalnu sigurnost uputilo je CNN na Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe i Pentagon za komentar. Pentagon i Nacionalna agencija za geoprostornu obavještajnu službu odbili su dati izjave. CNN je zatražio i komentar od Nacionalne sigurnosne agencije.

"Brine nas ima li toga još"

Još jedan američki dužnosnik rekao je da su ova dva dokumenta loša, ali ne strašna: "Brine nas ako ih ima više."

Još uvijek nije jasno kako su dokumenti postali javni, niti jesu li hakirani ili namjerno proslijeđeni. SAD je već na visokom stupnju pripravnosti zbog iranskih hakerskih napada – američke obavještajne agencije su u kolovozu objavile da je Iran hakirao dokumente iz predizborne kampanje Donalda Trumpa.

Veliko curenje američkih obavještajnih podataka prošle godine također je narušilo odnose SAD-a s saveznicima, uključujući Južnu Koreju i Ukrajinu, nakon što je 21-godišnji pripadnik Zračne nacionalne garde objavio visoko povjerljive informacije na platformi Discord.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.