Puhovski: Oporba zdušno podržava policajku protiv građana. To nema nigdje na svijetu

Screenshot: HRT/HTV

Politički analitičar Žarko Puhovski analizirao je sukob vlade i predsjednika Zorana Milanovića oko slanja hrvatskih vojnika u misiju NSATU.

Smatra da premijer Andrej Plenković u parlamentu želi nametnuti dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali s obzirom na to da je ne može dobiti, onda pokušava osramotiti članove manjine optužujući ih da su izdajice. Dodaje kako Milanović istovremeno nastoji pokazati da Plenković ne može pobijediti. 

"Imamo situaciju kao za vrijeme velikog odmora u nekoj osnovnoj školi, četvrti A i četvrti B su se posvađali i to se kod nas krivo naziva politizacijom vojske. Otkad vojska postoji je politička igračka. Ovdje se radi o ludističkom korištenju vojske za igranje", izjavio je Puhovski tijekom gostovanja u HTV-ovoj emisiji Studio 4. 

"Ignoriraju argumente s druge strane"

"Imamo zločestu djecu koja se igraju tako da štogod jedan kaže da, drugi kaže ne. Ja sam uvjeren da je Plenković bio zato da se ne ide u Wiesbaden, da bi ih Milanović slao. Oni naprosto imaju tu poziciju", dodao je. 

"Argument da se uplićemo u rat nakon što je Hrvatska poslala ne zna koliko tenkova, teškog artiljerijskog oružja i helikoptera, sad će tri do pet faktički civila, odnosno vojna stručnjaka koji ne idu s oružjem Wiesbaden biti problem. Dakle, to je naprosto izmišljanje povoda", napomenuo je. 

Objasnio je da svatko od njih govori svoje ignorirajući argumente s druge strane. "Imamo zločestu djecu na visokim funkcijama koji iz osobne netrpeljivosti stvaraju problem, do te mjere da se sve institucije krše", upozorio je Puhovski. 

Tvrdi da smo imali potpuno nevjerojatnu situaciju u Saboru kada je na dnevnom redu bila rasprava o radu policije. "Oporba, to nema nigdje na svijetu, zdušno podržava policajku protiv građana. Građanka je iz HDZ-a. Mislim da je u ovom slučaju oporba u pravu, ali oni umjesto da razgovaraju o ozbiljnim problemima policije s migrantima, porastu poginulih u prometu, bave se jednim slučajem misleći da će time nešto dobiti", istaknuo je. 

"Milanović ne želi surađivati s institucijama"

"Plenkovićevi stalno govore o kršitelju Ustava, što mislim da Milanović jest, pri čemu sami krše Ustav kad im treba", nastavio je. Poručio je da je ključna funkcija predsjednika podržavanje suradnje institucija države, dok Milanović radi od prvog dana sve obrnuto.

"To je njegov grijeh, koji se po mom sudu, ne može zaboraviti bez obzira na to što Plenković i društvo rade jer žele preuzeti kontrolu nad svime. Moje uvjerenje kad vidim ovu slabašnu Primorčevu kandidaturu da oni nisu ozbiljno htjeli dovesti Milanovića u pitanje, da njima ili barem Plenkoviću odgovara da Milanović ostane na toj funkciji", kazao je Puhovski. 

Uvjeren je da Milanović brani dolazak šefa Glavnog stožera Oružanih snaga na sjednicu Odbora za obranu jer ne želi surađivati s institucijama. "Otkad je izabran niti jednom nije bio u kontaktu s Hrvatskim saborom. Ignorira Sabor, ignorira Ustavni sud", naveo je. 

"Mogao se obratiti Ustavnom sudu i reći da je napravljena zbrka jer članak sedam stavak četiri Ustava, na koji se svi pozivaju, govori o tome da se šalje pomoć državama, saveznicama. To su članice NATO-a, a Ukrajina to nije. Mogao je tražiti da ocijeni da nakon njegovog veta nema više ničega, nema dvotrećinske većine, ali on ne želi priznati postojanje Ustavnog suda", dodao je. 

"Primorac sam sebe ne tretira kao ozbiljnu osobu"

Puhovski smatra kako je neosporno da je Milanović imao nekoliko neopreznih proruskih formulacija, ali da je glupost smatrati ga ruskim plaćenikom. 

"Rekao je jednu stvar koja je važna, jedini je rekao što treba reći o Izraelu i Palestini, a SDP koji ga slijepo slijedi u glupostima vezanima za Ukrajinu, nije stao uz njega i rekao mi smo za to da se prizna Palestina i osudi napad na postrojbe UN-a u Libanona", podsjetio je Puhovski. 

"Njima nije stalo, ni jednima ni drugima, ni do čega drugoga nego da se pokaže da su u nadmoći. Plenković je po poziciji moćniji, ali Milanović mu podmeće klipove gdje može", objasnio je. 

Tvrdi da je Dragan Primorac u svađi između Plenkovića i Milanovića pristao biti lutka u igri te da se tako ponaša. "Sad su se pojavile ozbiljne primjedbe na ponašanje Primorca kao ministra znanosti i obrazovanja te da su učinjene milijunske štete, dva dana nema odgovora. Oni njega uopće ne tretiraju, pa on sam sebe ne tretira kao ozbiljnu osobu", napomenuo je. 

"Selak Raspudić hoće dobiti i jednu i drugu stranu"

Što se tiče Marije Selak Raspudić, kaže da se ona ponaša kao da su je padobranom spustili s nekog drugog svijeta da vodi svoju kampanju. Ne vjeruje da ona ima ozbiljne šanse. 

"Sad se odlučila za jednu čudnu priču, slogan 'Više od karaktera' je dobar, ali 'Marija za Hrvatsku' je slogan za Međugorje, a ne Hrvatsku. Ona na to igra, hoće dobiti i jednu i drugu stranu. Ona bi htjela biti između ljevice i desnice, htjela bi se neopredjeljivati o svjetonazorskim stvarima i to će je najviše koštati", predviđa Puhovski. 

Vjeruje da je Primorac ipak najizgledniji favorit za ulazak u drugi krug jer ima HDZ-ov aparat iza sebe. "Pitanje hoće li HDZ sad preko vikenda odlučiti da je to s Primorcem preriskantno. Mislim da bi to toga možda moglo doći, ali ne vjerujem da hoće jer to bi značilo nešto što oni ne mogu - priznati grešku. Oni to ni formalno ne mogu napraviti", zaključio je. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.