Cijela Francuska ga je obožavala. Sad je otkriveno da je zlostavljao curice i žene

Foto: Profimedia

Katolička crkva u Francuskoj otvorila je svoj arhiv o osramoćenom opatu Pierreu, koji je bio jedan od najvoljenijih ljudi u zemlji dok se posmrtno nije otkrilo da je bio seksualni zlostavljač. Francuska biskupska konferencija priopćila je da su dosjei koji se odnose na opata Pierrea na raspolaganju istraživačima i novinarima za istragu optužbi protiv tog svećenika, koji je umro 2007. u dobi od 94 godine.

Arhivi Katoličke crkve o vjerskim dostojanstvenicima obično su zatvoreni 75 godina nakon njihove smrti, što znači da dosjei o opatu ne bi bili dostupni do 2082. godine.

Opat Pierre bio je jedan od najomiljenijih Francuza zbog svoje borbe protiv neimaštine i jada, ali ove godine pojavile su se optužbe da je zlostavljao maloljetnice i mlade žene, što je potreslo zemlju. Međunarodni pokret Emaus, koji je svećenik utemeljio, izvijestio je u srpnju da je sedam žena optužilo opata za zlostavljanje. 

Prošli tjedan organizacija je objavila još 17 svjedočanstava o slučajevima zlostavljanja u rasponu od 1950-ih do 2000. godine. Brojne zaklade nazvane po svećeniku u postupku su promjene imena, a mnogi gradovi razmatraju hoće li preimenovati po njemu nazvane ulice i ustanove.

"U stanju smo šoka, jako smo povrijeđeni i jako ljutiti", rekao je Christophe Robert, koji vodi Zakladu Abbé Pierre, pa dodao: "Pružamo punu potporu svim žrtvama koje su imale hrabrosti progovoriti."

Što kažu nova svjedočanstva?

Prvi udarac doživio je u srpnju kada je pokret Emmaus otkrio optužbe sedam žena koje su rekle da su bile žrtve seksualne agresije uglavnom u obliku dodirivanja grudi i neželjenih poljubaca. 17 žena koje su se od tada javile iznijele su tvrdnje koje su u nekim slučajevima bile puno ozbiljnije.

Jedna žena, koju je konzultantska kuća Egaé imenovala kao "J", rekla je da je bila prisiljena na oralni seks s Abbéom Pierreom i natjerana da ga gleda kako masturbira. "J" je sada mrtva, ali je sve ispričala svojoj kćeri.

Zlostavljao ženu koja je došla tražiti pomoć

Izvješće uključuje i iskustvo žene pod imenom "M", koja je 1990-ih u nevolji došla svećeniku tražeći pomoć da nađe dom. "Njihovih desetak susreta uvijek je bilo popraćeno prisilnim poljupcima i dodirivanjem grudi. Abbé Pierre stavio je ruku na njene intimne dijelove tijela preko hlača", stoji u izvješću.

Druga optužba odnosi se na djevojčicu označenu "X", koja je imala samo osam ili devet godina kada ju je svećenik sredinom 1970-ih navodno zlostavljao, dodirujući joj prsa i ljubeći je jezikom.

Član osoblja u Nacionalnoj skupštini, gdje je Abbé Pierre bio zamjenik od 1945. do 1951., rekao je da se "ponašao kao seksualni predator, koji je napadao svoje kolegice i imao seksualne odnose s njima".

Zlostavljao žene i pod stare dane?

Izvješće Egaé navodi da je bilo mnogo više svjedočanstava, ali su izostavljena ona koja su bila anonimna te ona u kojima su žene oklijevale otkriti sve detalje. Posljednja svjedočanstva odnose se na vrijeme kada je svećenik imao 92 godine.

Iznenadni pad suvremene katoličke ikone (lani je o njemu objavljen hagiografski biografski film)  dočekan je s manje iznenađenja nego što se moglo očekivati. Uzastopna otkrića o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi pobrinula su se za to, navodi BBC.

U Crkvi su sve znali?

Mnoge još više zbunjuje sve više dokaza da su kolege u Emmausu – i u Katoličkoj crkvi – bili svjesni seksualnog ponašanja opata Pierrea, ali nisu progovorili o tome. Djelomično je to bilo zato što ranije, a prvi napadi dogodili su se 1950-ih, takva nedjela nisu bila adekvatno sankcionirana.

No kada je priče o neželjenim ponašanjima Abbéa Pierrea postalo nemoguće ignorirati, činilo se izvjesnim da su se Crkva i dobrotvorna organizacija dogovorile da će pokušati njegovo ime zadržati podalje od medija i tako sačuvati sliku "sveca" koji je pomagao siromašnima i beskućnicima.

Tko je bio Abbé Pierre?

Rođen kao Henri Grouès 1912. u Lyonu, Abbé Pierre zaređen je 1938., kada se zakleo na "čistoću". Radio je s Pokretom otpora u Drugom svjetskom ratu, a postao je poznat u zimu 1954. kada je uputio slavni apel javnosti u ime beskućnika.

Prema istraživanju lista Le Monde, crkvena hijerarhija je saznala za njegovo predatorsko ponašanje sljedeće godine kada je, tijekom posjeta SAD-u i Kanadi, zamoljen da skrati putovanje zbog pritužbi žena.

Biograf Pierre Lunel rekao je da je nakon apela 1954. "bilo grupacija svih vrsta koje su itekako htjele biti u kontaktu s njim. Bilo je to potpuno obožavanje heroja. U tom periodu definitivno je bilo seksualnih avantura".

Pratio ga pomoćnik koji ga je držao na oku, ali...

Godine 1957. Abbé Pierre otišao je u kliniku u Švicarskoj, navodno kako bi se oporavio od iscrpljenosti, ali zapravo kako bi ga se sačuvalo od nevolja. Nakon toga Crkva je inzistirala da ga prati "socius" - crkveni pomoćnik čiji je pravi posao bio da ga drži na oku.

Od 1960-ih njegovi su odnosi s Crkvom sve više zahlađivali, dok je njegova dobrotvorna organizacija postala velika i složena. Sljedećih 40 godina u Francuskoj je postao slika poniznosti i predanosti.

Govoreći u ponedjeljak, voditelj Emmaus Internationala Adrien Caboche potvrdio je da cijelo to vrijeme Pierreovo nepoštivanje zavjeta čistoće nije bilo tajna za one koji su to znali.

"Naravno, bili smo svjesni da je Abbé Pierre imao emotivan i seksualni život. Ali svi smo bili zapanjeni nasilnim aspektom koji je sada otkriven", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.