Alpina u velikim problemima. Dijele se otkazi, neki se pogoni gase, neke sele u BiH

Foto: Shutterstock

Češki vlasnik Alpine, slovenskog proizvođača sportske obuće, zatvorit će dio proizvodnje u Žirima na zapadu zemlje i preseliti je u tvornicu u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati gubitkom 60 radnih mjesta u Sloveniji do kraja godine. Nedavno je zatvorena jedna od tvornica u Bosni.

K&H, tvrtka koja je dio grupe Franco de Poisd'eau & CIE, kupila je Alpinu 2022. godine od slovenskog Društva za upravljanje imovinom banaka, koje je u međuvremeno ugašeno, piše Slovenia Times.

Osnovana 1947. godine, Alpina se suočava s padom prodaje i povećanjem zaliha, a situacija se ove godine dodatno pogoršala zbog loše zimske sezone, koja je smanjila potražnju za artiklima poput skijaških cipela.

Tvrtka je za Slovensku tiskovnu agenciju izjavila da će dio proizvodnih linija, uključujući montažne linije za skijaške, nordijske i planinarske cipele, biti preseljen u proizvodnu jedinicu u Bosni i Hercegovini.

Pogon za alate i strojeve te jedinica za brizganje plastike ostat će u sjedištu tvrtke u Žirima, kao i sva radna mjesta u odjelima razvoja, marketinga i prodaje.

Jedna od tvornica u Bosni zatvorena

Plan za otpuštanje 60 od 228 radnika u Žirima dio je šireg plana reorganizacije i optimizacije, rekli su iz Uprave iz koje obećavaju da će koristiti što više mjera za smanjenje broja zaposlenih na blaži način.

Alpina grupa je krajem 2023. godine zapošljavala 1012 ljudi. Do kraja lipnja taj je broj smanjen na 948, a dodatno je pao krajem srpnja nakon što je tvrtka zatvorila jednu od svoje dvije proizvodne jedinice u Bosni i Hercegovini, koja je zapošljavala 90 ljudi.

Nakon otpuštanja u Žirima, broj zaposlenih u grupi smanjit će se na otprilike 800 do kraja 2024. godine.

Prošle godine, Alpina je zabilježila gubitak od 1.7 milijuna eura uz prihod od prodaje od 38.8 milijuna eura. Uprava predviđa da će prodaja ove godine pasti na 28-29 milijuna eura, što je 25% manje od prvotnog plana, a gubitak će se povećati na 3 milijuna eura.

Tvrtka traži opcije financiranja putem zajmova od raznih financijskih institucija, kao i od Ministarstva gospodarstva. Još nisu zaključeni nikakvi ugovori.

Direktorica Amadea Kavčič Jesenovec izjavila je da je planirano smanjenje broja zaposlenih nužno kako bi se tvrtka održala.

Pad potražnje, visoki troškovi

Razlozi su pad potražnje, visoki troškovi energije, transporta i održavanja, povećanje minimalne plaće i ogroman pritisak konkurencije u smislu niskih cijena proizvodnje.

Proizvodnja opada od 2017. godine, kada je Alpina proizvela 642.000 pari cipela i čizama. Broj je pao na 403.000 u 2019. godini i na 141.000 u 2023. godini. Ove godine, tvrtka planira proizvesti samo 46.000 pari.

Od prošle godine Alpina se u potpunosti fokusirala na razvoj i proizvodnju sportske obuće, s dugoročnom strategijom da ostane vodeći proizvođač cipela za nordijsko skijanje i da ponovno raste na tržištu alpskih skijaških cipela.

Tvrtka oprema neke od vodećih svjetskih sportaša u nordijskom skijanju i biatlonu. U prošlosti su i alpski skijaši osvajali medalje na najvećim sportskim događajima u njezinim skijaškim cipelama. Alpina je također poznata po svojim čvrstim planinarskim cipelama.

Unatoč financijskim problemima i viškovima u proizvodnji, tvrtka je izjavila da ne nedostaje inovativnih ideja. "Uprava i vlasnici svjesni su da su drugačiji i inovativni proizvodi jedini pravi način povećanja prodaje."

Uprava je također napomenula da daljnji razvoj ne bi bio moguć bez financijske potpore vlasnika u proteklih godinu i pol, što je omogućilo razvoj nove skijaške cipele.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.