Dalija Orešković: Plenkovićeva vizija oporbe je ona koja HDZ-u sjeda u krilo

Foto: HRT

Hrvatski sabor nakon dvotjedne stanke rad nastavlja aktualnim prijepodnevom. Zastupnici će postaviti 41 pitanje premijeru Plenkoviću i ministrima u vladi. Za HRT je izjavu dala Dalija Orešković koja je u parlament izabrana na listi SDP-a.

"Pravo pitanje na koje će svi naši građani dobiti odgovor je to je li Andrej Plenković u stanju napraviti iskorak u odnosu na to kako se ponašao prethodni saziv. Naime, u prethodnom sazivu nismo čuli odgovore, kakvo god pitanje bilo i od kojeg god od oporbenih zastupnika dolazilo. Vidjeli smo nevjerojatnu bahatost, vrijeđanje i nekakav kontranapad koji je u odnosu na osobu koja je pitanje postavila, ali u odnosu na meritum i suštinu, uglavnom nismo čuli ništa.

Štoviše, postoji jedno pravilo da kada je zastupnik nezadovoljan dobivenim odgovorom, može tražiti i pisano pojašnjenje. Čak ni ta pisana pojašnjenja nismo vidjeli kao što nismo vidjeli odgovore na brojna pisana pitanja zastupnika, što je naše ne samo temeljno i ustavno pravo, nego i glavna dužnost oporbe u svakom parlamentu, rekla je Orešković".

Strah od degradiranja institucija

Orešković smatra da novi saziv ima sjajan potencijal.

"Mislim da je SDP uspio u saborske klupe dovesti neke nove ljude koji imaju iskustvo u svojim lokalnim sredinama, visoko su obrazovani. I našom zajedničkom sinergijom, s ostalim oporbenim klubovima s kojima možda ne dijelimo zajednički svjetonazor,  mislim da kvalitetu oporbenog rada možemo vidjeti u puno boljem svijetlu nego što je to bilo u prošlom sazivu", rekla je.

Strahuje da će HDZ nastaviti s degradiranjem i ponižavanjem institucija. "HDZ ide u prilog nezainteresiranost birača za politička zbivanja, razočaranost s načinom na koji država funkcionira. HDZ prosperira kada pokazuje svoju silu i iživljavanje. Bojim se da će to biti nastavak njihovog trenda ponašanja i u 11. sazivu", dodala je.

Dalija Orešković: Plenkovićeva vizija oporbe je ona koja HDZ-u sjeda u krilo

Orešković je istaknula kako se od strane vladajućih i medija stalno postavlja teza o potrebnoj konstruktivnosti oporbe.

"Znate što u viziji Andreja Plenkovića znači konstruktivna oporba, ona oporba koja HDZ-u sjeda u krilo. Vlast je ta koja nije pokazala konstruktivnost", poručila je.

"Ušli smo u jedan obrazac u kojem vlast vuče Hrvatsku tamo gdje je trenutno Mađarska, u jedan despotizam, apsolutizam, u sliku gdje jedna vladajuća partija ima kontrolu i moć nad svim dijelovima sustava i sve poluge u svojim rukama. Naravno da se u takvoj atmosferi građani dodatno osjećaju obespravljeni", rekla je Orešković dodajući da će zadatak oporbe biti spašavanje Hrvatske s ruba provalije u koju je HDZ-ova vlast vodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.