Ultraortodoksni Židovi kamenjem gađali auto ministra. Bijesni su jer moraju u vojsku

Screenshot: X

Prosvjedi protiv novačenja ultraortodoksnih Židova u izraelsku vojsku jučer su postali nasilni. Prosvjednici su napali policajce, ali i ministrov automobil, priopćila je lokalna policija. Izgrednici su bacali kamenje na policajce i automobil ministra Yitzhaka Goldknopfa, koji se vraćao kući. Također su zapalili kante za smeće i blokirali autocestu. 

Goldknopfov glasnogovornik potvrdio je za CNN da je policija evakuirala ministra nekoliko minuta nakon napada i da nije ozlijeđen. Goldknopf je ministar stanovanja i graditeljstva te čelnik judaističke stranke Ujedinjena Tora.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju prosvjednike koji su okružili ministrov automobil i lupali po prozorima. Ultraortodoksni Židovi prosvjeduju na ulicama Jeruzalema otkako je izraelski Vrhovni sud u utorak donio odluku kojom se vladi nalaže da ultraortodoksne Židove regrutira u vojsku.

Uhićeno pet osoba

Od osnutka Izraela ultraortodoksni Židovi bili su izuzeti od obvezne vojne službe. Iako i muškarci i žene podliježu izraelskom obveznom vojnom roku, odluka suda u ovom slučaju odnosi se samo na ultraortodoksne muškarce.

Policija je navela da je jučer morala upotrijebiti silu kako bi rastjerala prosvjednike nakon što su ignorirali naredbe da odu. Uhićeno je pet osoba, od kojih dvije zbog napada na policajce, a tri zbog bacanja kamenja ili drugih predmeta, stoji u priopćenju policije. Neki policajci ostali su na tom području kako bi usmjeravali promet i sprječavali daljnje nerede.

"Policija ozbiljno shvaća pokušaje tih nasilnih prekršitelja zakona da ozlijede izraelske policajce kamenjem, palicama, jajima i drugim stvarima. Ne postoji nikakva veza između zakonitog prosvjeda i kriminalnog i nasilničkog ponašanja ove vrste, koje može dovesti do ozljeda i uništenja imovine", poručili su iz policije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.