Danas u DP-u biraju između Penave i Radića. "Oba tabora su u panici"

Foto: Josip Mikacic, Patrik Macek/PIXSELL

Danas se bira čelni čovjek Domovinskog pokreta (DP), a delegati stranke birat će između aktualnog predsjednika Ivana Penava te Marija Radića. Prepucavanja i bitka za stranku odvijaju se tjednima, a sredstva se ne biraju.

Radićevo uvjerenje je da će Penava pokušati ukrasti izbore, a onda i DP. Pozvao je članove stranke da danas dođu na izborni sabor. Penava, pak, obećava demokratske izbore i navodi da Radić lažnim optužbama želi prikriti činjenicu da nema većinu i da će od danas biti samo običan član stranke.

Igor Peternel, Radićev kandidat za zamjenika šefa stranke, zaprijetio je dan uoči sabora da barem troje zastupnika više neće podržavati vladu ako ne bude promatrača izbornog procesa.

Glasaju delegati

Na izbornom saboru će 103 delegata izabrati predsjednika, njegova zamjenika i članove Domovinskog odbora na izborima koje je aktualni predsjednik Ivan Penava sazvao šest mjeseci ranije i koji su podijelili stranku u dva tabora.

Izbori su se očekivali početkom iduće godine jer je stranka na čelu s Miroslavom Škorom osnovana 29. veljače 2020., a izbori se održavaju svake četiri godine.

Za razliku od nekih drugih stranaka, u DP-u se na unutarstranačkim izborima ne glasa po principu jedan član - jedan glas, nego to pravo imaju delegati. Tako će predsjednika stranke, njegova zamjenika i članove Domovinskog odbora u zagrebačkom hotelu International u subotu birati 103 delegata.

Njih 43 to pravo imaju zbog funkcije, kao članovi Domovinskog odbora, zastupnici u saboru i EU parlamentu ili članovi vlade, dok 60 izaslanika dolazi iz stranačkih podružnica, pri čemu Središnje izborno povjerenstvo stranke (SIP) određuje kvote izaslanika po podružnicama.

Dva kandidata za predsjednika stranke, za članove Domovinskog odbora pristiglo 48 kandidatura

Kritiku na takav način izbora odmah je uputio predsjednik saborskog Kluba zastupnika i predsjednik zagrebačkog ogranka Igor Peternel, smatrajući ga nedemokratskim jer su podružnice sklone Penavi dobile veći broj izaslanika.

Primjerice, volju članova zagrebačkog ogranka predstavljat će pet izaslanika, iz Osječko-baranjske će sudjelovati četiri, a Vukovarsko-srijemska podružnica imat će čak devet delegata, upozorio je. 

Za Penavinog zamjenika kandidirao se Stipo Mlinarić Ćipe, a za Radićeva Peternel. Za članove Domovinskog odbora pristiglo je 48 kandidatura. Iz oba tabora posljednjih mjesec dana svakodnevno su pljuštale teške riječi, optužbe, čak i kaznene prijave, što bi, upozoravaju mnogi, moglo dovesti do raskola stranke. 

Peternel: Brojanje glasova bez promatrača ne dolazi u obzir

Osim zamjerki na određivanje kvota, iz Radićeva tabora se boje i manipulacije glasovima tijekom izbora i pristranosti članova SIP-a jer su, ističu, sudjelovali u kampanji s Penavom. 

"To da Izborno povjerenstvo, koje je sudjelovalo aktivno u kampanji jednog kandidata, broji samostalno glasove, bez promatrača, ne dolazi u obzir. Previše je stranka podijeljena i previše je teških riječi palo. Svjesni su da nemaju većinu, a mi nećemo dozvoliti da se glasačke kutije diraju i prenose", kazao je Peternel za Hinu uoči izbora. 

Podsjeća Penavu i na to gdje je bio dok su oni prije malo manje od četiri godine osnivali Domovinski pokret - u HDZ-u. 

Dabro: Neka se predloži javno glasanje

Josip Dabro, ministar, glavni tajnik stranke i član Središnjeg izbornog povjerenstva, koji je uz ostala dva ministra i devet od 11 saborskih zastupnika stao uz aktualnog predsjednika Ivana Penavu, ističe kako prema Pravilniku o postupku provedbe izbora DP-a ne postoji mogućnost promatrača koji bi nadzirali tijek glasanja i brojanje, ali predlaže kompromisno rješenje.

"Ako netko smatra da postoji mogućnost manipulacije, neka predloži javno glasanje i ono će biti provedeno. Mislim kako ni jedna strana nema razloga da to ne podrži", izjavio je Dabro.

Kaže da kao glavni tajnik stranke ne želi dozvoliti bilo kakve probleme ili manipulacije na izborima koji moraju biti provedeni bez ikakvih sumnji, odnosno prema Statutu koji je na snazi. 

Oba tabora uvjerena u pobjedu

Odluku o ranijim unutarstranačkim izborima Penava je opravdao nadolazećim lokalnim izborima u proljeće iduće godine, zbog čega bi, naglasio je, unutarstranački izbori par mjeseci prije kampanje bili loši. No, ujedno je smatrao i da je vrijeme za preslagivanje u stranci. 

Oba tabora uvjerena su u svoju pobjedu, nakon koje će odlučivati o daljnjim potezima, a Dabro poručuje: "Život se nastavlja i poslije te subote i to svima mora biti jasno."

Izvor Indexa: Bit će zanimljivo vidjeti reakcije na rezultate glasanja

Pouzdani izvor blizak visokim krugovima Domovinskog pokreta s kojim je razgovarao Index kazao nam je da je stranka duboko podijeljena te da sve više ljudi, u prvom redu oni koji nisu dobili očekivane izvršne funkcije, daje podršku Mariju Radiću. S druge strane, kaže kako su na Penavinoj strani branitelji te članovi stranke iz Vukovara.

"U izbornom povjerenstvu DP-a je petero ljudi i svi oni su Penavina struja. S njim idu po terenu i lobiraju za njega. Normalno je da Radić traži promatrače pri brojanju glasova. Međutim, sam Josip Dabro je rekao da bi, prema Statutu stranke, u slučaju mogućih promatrača glasova, izbori mogli pasti na Upravnom sudu, što nikako nema smisla.

Najnormalnija demokratska procedura bi bila da Radić traži da netko njegov prebroji te glasove i uvjeri se u njihovu točnost. Zbog toga će biti jako zanimljivo vidjeti okupljene i s Penavine i s Radićeve strane kada se budu čitali rezultati glasanja", kazao nam je.

Kaže i kako Penavina strana Radiću predlaže javno glasanje, odnosno podizanje ruke, no napominje da time Penava želi uvidjeti tko je zapravo na njegovoj strani, a tko samo govori da je. 

Obje strane u panici

Kaže kako i Penava i Radić računaju na određeni broj glasova, a da Penava, od 103 glasa ukupno, računa na njih 60 do 65.

"Međutim, i Radić je imao kampanju na terenu po cijeloj Hrvatskoj, gdje je tražio nezadovoljnike Penavom, Dabrom i Ćipeom u svakoj županijskoj organizaciji te ih pokušavao pridobiti na svoju stranu. Realno, većina članova Domovinskog pokreta su nezadovoljnici, svi gledaju pragmatično, odnosno koja će strana pobijediti i kome će se prikloniti.

Radić je pronašao nezadovoljnike u Penavinoj struji i sad je Penava u panici. Sad to više nije 60 do 65 glasova na koje je računao, već je sve izvjesnije da bi glasovi mogli biti podijeljeni pola-pola.

Panika je i s jedne i s druge strane i sutra bi mogao nastati cirkus. I Penava i Radić će sutra sa sobom dovesti između sto i dvjesto ljudi. Pitanje je kakve će biti reakcije kada se pročitaju rezultati glasanja. Vjerujem da će, u slučaju gubitka izbora, Radić tvrditi da je došlo do manipulacije glasovima te da će pozvati na ponavljanje izbora", rečeno je Indexu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.