Elon Musk dijeli milijune glasačima koju mu ostavljaju svoje podatke. To je problem

Foto: Profimedia

Najbogatiji čovjek na svijetu već je izdvojio milijune dolara za potporu Donaldu Trumpu. Ali sada, vjeruju stručnjaci, on bi mogao kršiti američke zakone svojom glasačkom lutrijom u tzv. swing državama, piše Deutsche Welle.

Na prvi pogled ponuda zvuči gotovo bezopasno: svako tko se registrira, može osvojiti nagradu. Ovaj koncept posebno je raširen u online marketingu, često u kombinaciji s pretplatom na newsletter. No konkretna ponuda milijardera Elona Muska ima nekoliko "kvaka".

Što Musk radi - i zašto je to problematično?

Nagrada je primamljivo visoka - najbogatija osoba na svijetu želi podijeliti milijun američkih dolara svaki dan do dana američkih izbora. Ili, točnije, podijeliti kroz neku vrstu lutrije. Musk je od srpnja već uložio oko 75 milijuna u lobističku grupu America PAC, koja želi pomoći republikancu Donaldu Trumpu da se vrati u Bijelu kuću. Novac službeno dolazi iz ovog fonda. Prošlog vikenda Musk je osobno isporučio prva dva čeka na predizbornim okupljanjima u dva grada u Pennsylvaniji.

Nadalje, nije riječ o bezazlenom prikupljanju podataka u marketinške svrhe, nego o političkom izražavanju mišljenja: prilikom registracije ne morate samo dati svoju e-mail adresu, kao u mnogim drugim slučajevima, nego se do ovog ponedjeljka morala potpisati i politička peticija. Njome se potpisnik obavezuje na prva dva amandmana na Ustav SAD-a, koji jamče pravo na slobodu izražavanja i pravo na posjedovanje oružja. Opredjeljenje za dva ustavna članka isprva zvuči bezazleno. Međutim, u sadašnjem političkom krajoliku SAD-a Drugi amandman sve više prihvaćaju radikali, koji ga koriste za torpediranje dobro utemeljenih inicijativa za selektivno pooštravanje zakona o pravu na posjedovanje oružja.

Ono što Muskovu lutriju čini posebno problematičnom s pravnog gledišta je treća točka: da bi ušli u ždrijeb, sudionici moraju biti registrirani kao glasači za predsjedničke i izbore za Kongres 5. studenog te živjeti u Arizoni, Georgiji, Michiganu, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji ili Wisconsinu. Ovih sedam američkih saveznih država slove kao tzv. swing states, države u kojima je utrka još uvijek potpuno otvorena. Tu će se vjerojatno odlučiti hoće li na predsjedničkim izborima pobijediti republikanac Donald Trump ili demokratkinja Kamala Harris, a napori oba tabora da dobiju glasove iz ovih država su primjereno tome intenzivni.

U Pennsylvaniji Musk želi ići čak dalje od lutrije i platiti 100 dolara svakom registriranom glasaču koji potpiše peticiju. U svih sedam swing država potpisnici će dobiti 47 USD za svaki dodatni angažirani potpis.

Je li Muskova lutrija ilegalna?

To je u najmanju ruku pitanje o kojem se raspravlja među američkim odvjetnicima. Rick Hasen, profesor prava na University of California u Los Angelesu, objavio je post na blogu u kojemu je u naslovu navedeno da se Musk bavi "očito ilegalnom kupnjom glasova". U samom članku Hasen se poziva na odjeljak 10307 (c) u United States Codeu, tj. saveznom zakonu. Njime se između ostalog predviđaju novčane ili zatvorske kazne do pet godina za osobe koje "... izvrše, ponude ili prihvate plaćanje bilo za registraciju za glasanje ili za glasanje". Kao drugi dokaz Hasen navodi priručnik ministarstva pravosuđa o kaznenim djelima povezanim s izborima, koji također navodi "prilike za pobjedu" kao način nezakonitog utjecaja na izbore.

Brendan Fischer, odvjetnik specijaliziran za financiranje kampanja, govori o graničnom pravnom slučaju: "Ne bi bilo sumnje u zakonitost da svaki potpisnik peticije koji živi u Pennsylvaniji ima pravo na pobjedu", citira Fischera novinska agencija AP. "Ali povezivanje isplata s registracijom birača vjerojatno krši zakon."

Konzervativni tabloid New York Post citirao je Bradleyja Smitha, bivšeg direktora Izborne komisije, koji je rekao: "Sklon sam stavu da on ne plaća ljudima da se registriraju za glasanje. To je pretanko. Većina profita ide ljudima koji su se već registrirali."

Guverner Pennsylvanije, demokrat Josh Shapiro, već je javno pozvao tužitelje da pokrenu istragu. "Više nisam državni odvjetnik Pennsylvanije, nego guverner, ali ovdje se postavljaju ozbiljna pitanja", rekao je Shapiro za NBC.

Što je zapravo America PAC?

Elon Musk je zaštitno lice višemilijunske lutrije. No iza toga službeno stoji lobistička skupina America PAC. PAC je uobičajena kratica u SAD-u za "Political Action Committee", doslovno prevedeno kao odbor za političko djelovanje. Postoji mnogo PAC-ova koji predstavljaju različite interese i obično podupiru određene republikanske ili demokratske kandidate. Pri tome su izravne donacije kandidatima i strankama ograničene. Međutim, PAC-ovi mogu pokrenuti vlastite reklamne kampanje neograničenog financijskog opsega.

Kako bi pomogao Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima, Elon Musk je u srpnju osnovao America PAC - i u njega je već uložio 75 milijuna dolara. Prema izvještaju novinske agencije Reuters, on je bio jedini donator između srpnja i rujna.

Što se događa s podacima?

Ostaje pitanje što se događa s podacima koje su birači morali dati da bi sudjelovali u nagradnoj igri. Baze podataka o glasačima vrijedan su izvor u izbornim kampanjama u SAD-u: koristeći adrese, starost i druge demografske informacije, stratezi kampanje stvaraju detaljne planove u kojem okrugu kojoj ciljnoj skupini treba poslati koju poruku. Grupe ljudi koji su klasificirani kao vjerni podržavatelji ponekad također primaju zahtjeve za donacije. Gledajući ovako, peticija bi Trumpovom taboru mogla pružiti vrijedne informacije iz svih sedam trenutnih swing država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.