Jučer oštro pao Wall Street. Pale i europske burze

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica pale drugi dan zaredom, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer je ulagače uznemirio jučerašnji oštar pad Wall Streeta. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu oko 1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.55 posto, na 8.255 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.82 posto, na 18.590 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 7.518 bodova. I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u minusu 1.6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.7 i 3.1 posto. Ulagače je uznemirio jučerašnji oštar pad Wall Streeta.

Pad Wall Streeta

U ponedjeljak se na najvećoj svjetskoj burzi zbog praznika u SAD-u nije radilo, a utorak je Dow Jones indeks skliznuo 1.51 posto, dok je S&P 500 potonuo 2.12, a Nasdaq indeks 3.26 posto. Najviše su pale cijene u tehnološkom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice tzv. 'sedam veličanstvenih', one koje su posljednjih godina predvodile po rastu cijena.

Tako je cijena Nvidie potonula gotovo 10 posto, pa je taj proizvođač čipova izgubio na tržišnoj vrijednosti gotovo 280 milijardi dolara. Cijena dionice Alphabeta pala je, pak, 3.6 posto, Applea 2.7, a Tesle i Microsofta oko 1.6 posto.

Strah od recesije u SAD-u

U fokusu ulagača bilo je izvješće o industrijskoj aktivnosti u kolovozu u SAD-u, koje je pokazalo da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava. Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle jer ulagači vjeruju da će gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope. Na tržištu prevladava stav da će Fed smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih bodova.

"Rujan je grozan mjesec"

"Svi pozdravljaju ideju o smanjenju kamata, no ta ideja i nije tako sjajna jer to znači da se u gospodarstvu situacija pogoršala", kaže Tony Sycamore, analitičar u tvrtki IG. Premda predstoji smanjenje cijene novca, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, rujan je počeo loše.

Analitičari podsjećaju da se prema podacima još od 1950.-ih godina pokazalo da je rujan jedan od najslabijih mjeseca za tržište kapitala. "Svi pišu o tome kako je rujan grozan mjesec i čini se da ta priča hrani samu sebe i loše utječe na raspoloženje ulagača", kaže Jason Browne, predsjednik u tvrtki Alexis Investment Partners.

Stanje na Zagrebačkoj burzi

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle utjecati na tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon tri dana blagog pada. Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je oslabio treći dan zaredom, za 0.04 posto, na 2.940 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, drugi dan zaredom, za 0.1 posto, na 1.823 boda. Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexnutris, za 0,41 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,32 posto.

Redovni promet dionicama premašio je milijun eura te je bio za 400 tisuća veći nego dan ranije. Uz to, ostvareno je 1.38 milijuna eura blok prometa u transakcijama s dvije dionice. Dionicom Spana ostvaren je promet od 606 tisuća eura, po cijeni od 50 eura za dionicu, a dionicom Valamar Riviere 771.6 tisuća eura, po cijeni od 5.13 eura.

"Već dulje vrijeme bilježe se tek mali pomaci indeksa"

"Već dulje vrijeme bilježe se tek mali pomaci indeksa. I promet je skroman, tu i tamo premaši milijun eura, ali uglavnom se kreće oko 600 do 700 tisuća. Na tržištu je mirno već tjednima jer nema važnijih vijesti iz kompanija", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

U redovnom trgovanju najviše se jučer trgovalo dionicom Podravke. Uz promet veći od 197 tisuća eura, cijena joj je pala 0,3 posto, na 158,5 eura. S prometom od oko 127 tisuća eura slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, pri čemu joj je cijena stagnirala na 189,50 eura.

Stagnirala je i cijena dionice Končara, na 370 eura, uz promet od 114 tisuće eura. U fokusu investitora bila je i dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, kojom je ostvareno 94 tisuće eura prometa, a cijena joj je porasla 1,73 posto, na 4,7 eura.

Najveća gubitnica bila je među likvidnijima dionica HPB-a, čija je cijena pala 2.54 posto, na 230 eura, dok je najviše poskupjela dionica Instituta IGH, za 4,76 posto, na 22 eura. Znatan cjenovni rast imala je i dionica Dalekovoda, za 4.64 posto, na 3.16 eura, uz promet od 93 tisuće eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 16 porasla, devet pala, a 12 stagnirala. "Vidjet ćemo kako će se danas trgovati. Jučer su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale", kaže Roman Rinkovec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.